BiH

Tegeltija: Neće biti zaključavanja

Tegeltija: Neće biti zaključavanja
Foto: Srna | Tegeltija: Neće biti zaključavanja

DOBOJ - U BiH neće biti zaključavanja, odnosno ograničavanja kretanja građana i rada privrednih subjekata, odlučeno je na sastanku predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, entitetskih premijera, predstavnika resornih ministarstava i Brčko distrikta.

Takođe, s tog sastanka su poručili da do kraja prvog kvartala sljedeće godine stiže 1,2 miliona vakcina protiv korone.

"Mislim da su mjere dale rezultate, da nemamo probleme, da ne smještamo naše pacijente po sportskim dvoranama, da nemamo problem da je bilo ko vraćen iz bolnice, da su svi bolesni u BiH dobili adakvatnu njegu i na osnovu toga mi cijenimo da li je zdravstveni sektor sposoban ili nije. Ja mislim da jeste i procjena svih je da je zdravstveni sektor adekvatno reagovao u BiH", izjavio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Prema riječima Gorana Čerkeza, pomoćnika ministra zdravlja FBiH, Bosna i Hercegovina je skoro jedina zemlja koja je ostala bez lockdowna, koja je stabilizovala svoju situaciju bez tog koraka.

"To je posljedica izuzetno dobrog javnozdravstvenog djelovanja. Zemlja s limitiranim resursima, to moramo reći, je uspjela da odgovori na sve ovo", istakao je on.

Broj smrtnih slučajeva, kažu nadležni, ne može biti parametar uspješnosti sprovedenih mjera jer je potrebna dublja analiza, ali zasad se može reći da se smrtnost odnosi na starije stanovnike s hroničnim oboljenjima.

Dosad je više od 411.000 građana BiH testirano, više od 85.000 je bilo pozitivno, a više od 50.000 se oporavilo. Vakcina protiv korona virusa u BiH stiže u prvom kvartalu 2021.

"BiH je dio globalnog procesa nabavke vakcine. Mi smo zasad izvršili nabavku nešto više od 1.230.000 vakcina, što je za nešto više od 20 posto populacije u BiH. BiH je sposobna i spremna platiti sve vakcine koje su potrebne, obezbijediti adekvatan lanac i sigurnost nabavke od aerodroma pa do domova zdravlja, gdje će te vakcine davati građanima", izjavio je Tegeltija.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, kazao je da on i kolega Fadil Novalić, premijer FBiH, već imaju u budžetima rezervisana sredstva za nabavku i plaćanje vakcine.

"Avansno smo već platili 20 posto. Kompletna vrijednost vakcina koje su planirane za 20 posto građana BiH je oko 13 miliona dolara, to je oko 20 miliona KM. Od toga je četiri miliona dolara za RS, sedam i nešto miliona za Federaciju i ostatak je Brčko distrikt", izjavio je Višković.

Novalić je rekao da se već sada zna da je vakcina 10,7 dolara.

"Znači, primijenjena je ovdje metoda da sve zemlje imaju ravnopravan pristup vakcinama za 20 posto stanovništva", navodi Novalić.

Na pitanje novinara da li će biti među prvima koji će se vakcinisati, entitetski ministri su poručili da nemaju strah, ali da rizične kategorije imaju prioritet.

"Vrlo ću se rado prvi vakcinisati. Međutim, moram imati na umu da ja nisam rizična kategorija koja treba da se vakciniše, ali ako bude bilo potrebe, da tako kažem, javno, vrlo ću se rado i javno vakcinisati, to nije nikakav problem. Ja imam izuzetno povjerenje u vakcinu, zagovaram vakcinaciju", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Čerkez je rekao da će se vakcinisati.

"Spadam u rizičnu kategoriju s obzirom na dijabetes i druge stvari, tako da ću se sigurno vakcinisati. Čak sam juče primio i vakcinu protiv gripe, prema tome imam puno povjerenje u vakcine i imao sam uvijek", kazao je pomoćnik ministra zdravlja FBiH.

Novalić je podsjetio da su on i kolega iz RS Radovan Višković, kao i predsjedavajući Savjeta ministara BiH preležali koronu i imaju imunitet, tako da se, kaže, ne moraju ni prvi, a ni poslije vakcinisati, te dodao da smatra da prvi treba da se vakcinišu zdravstveni radnici.

Da bi se izborili s pandemijom virusa korona biće potrebna dodatna finansijska sredstva, poručeno je nakon sastanka, a o tome će entitetski premijeri i Savjet ministara BiH razgovarati sljedeće sedmice.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije