BiH

Tegeltija: Neophodno ukidanje nametnute Inckove odluke

Tegeltija: Neophodno ukidanje nametnute Inckove odluke
Foto: Savjet ministara | Tegeltija: Neophodno ukidanje nametnute Inckove odluke
N.N.

​SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Velike Britanije i Sjeverne Irske za sprečavanje seksualnog nasilja u sukobu i državnim ministrom za južnu Aziju, Ujedinjene nacije i Komonvelt Tarikom Mahmudom Ahmadom, lordom Ahmadom od Vimbldona, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Tegeltija je ocijenio da su politički odnosi BiH i Ujedinjenog Kraljevstva dobri i prijateljski, te da je otvoren prostor za jačanje ekonomske saradnje, prenosi RTRS.

On je istakao interes BiH za ekonomskim povezivanjem dvije države nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz Evropske unije, navodi se u saopštenju.

Ovom prilikom, Tegeltija je lorda Ahmada upoznao i sa trenutnom političkom situacijom u BiH, te iznio stav da je potrebno odmah ukinuti nametnutu odluku bivšeg visokog predstavnika i time stvoriti pretpostavke za normalno funkcionisanje svih institucija.

Takođe, on je posebno naglasio da je donošenje bilo kakvih sankcija prema bilo kome u BiH nepotrebno i da je potrebno ohrabriti unutrašnji dogovor političkih predstavnika kako bi se prevazišla trenutna situacija na korist svih u BiH, navodi se u saopštenju.

Tokom susreta razgovarano je i o modalitetima provođenja Konvencije UN protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka.

Tegeltija je rekao da pitanja i obaveze koje proizilaze iz međunarodnih konvencije u BiH treba rješavati kontinuiranim dijalogom i dogovorom u skladu sa ustavnim ovlaštenjima.

Tegeltija je zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, Velike Britanije i Sjeverne Irske na kontinuiranoj pomoći i podršci BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije