BiH

Pratite nas na Google news

Tegeltija: Neusvajanje revidirane strategije izazvaće ozbiljne posljedice

Tegeltija: Neusvajanje revidirane strategije izazvaće ozbiljne posljedice
Foto: N.N. | Tegeltija: Neusvajanje revidirane strategije izazvaće ozbiljne posljedice
Srna

BEOGRAD - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je da je ubijeđen da će neusvajanje revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH izazvati ozbiljne posljedice i doprinijeti da stanje u toj oblasti bude još gore.

Tegeltija je ocijenio da će to sasvim sigurno usporiti, pa i onemogućiti svi ratni zločini budu ispitani, istraženi, procesuirani i osuđeni.

"Vrijeme ne ide u korist njihovog procesuiranja, svjedoci i osumnjičeni umiru. Potpuni je apsurd zalagati se deklarativno za unapređenje procesuiranja ratnih zločina, a ne usvajati strategiju koja tako nešto predviđa", rekao je Tegeltija za "Politiku".

On je istakao da BiH, zbog odlaganja usvajanja strategije, nema strateški dokument za procesuiranje ratnih zločina, jer je staroj strategiji davno istekao rok.

Revidirana strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina više od godinu dana čeka usvajanje.

Beogradski dnevnik podsjeća da ovaj dokument u fioci drži predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić od jula prošle godine kada je njegova partijska koleginica i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac "minirala" prvi pokušaj usvajanja, te zanemaruje upozorenje predstavnika nadležnih institucija BiH i Republike Srpske da to odlaganje "obeshrabruje i vrijeđa žrtve zločina".

Strategija, koja, između ostalog, tretira i disciplinsku odgovornost za tužioce koji predmete ne procesuiraju u roku dobila je podršku Vlade Republike Srpske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije