BiH

Tegeltija: Otvaranje granica s EU nije moguće prije kraja ovog mjeseca

Tegeltija: Otvaranje granica s EU nije moguće prije kraja ovog mjeseca
Foto: Nedžad Uglješa | Tegeltija: Otvaranje granica s EU nije moguće prije kraja ovog mjeseca

SARAJEVO - Prema onome kako sada stoje stvari, nije realno da granice BiH budu otvorene za građane EU prije kraja ovog mjeseca, s tim što je moguće da će se za pojedine zemlje uvesti određene ristrikcije, rekao je Zoran Tegletija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Denis  Bećirović (SDP BiH), delegat pitao je Zorana Tegletiju, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kada se planira otvaranje granica BiH za građane EU. Ovo se posebno odnosi na 100.000 ljudi koji su porijeklom iz BiH i koji se zanimaju na koji način će reagovati Vijeće ministara.

Tegeltija je rekao da se vodilo računa o stavovima zdravstvneih radnika, interesima privrede i građanima, te da su pratili susjede i EU kao najvažnije vanjsko-trgovinske partnere.

"Naše mjere u jednom trenutku su možda bile nepopularne kada smo uveli karantine, ali su ove mjere dale rezultate. Kada je u pitanju otvaranje granica, ponovo smo slijedili preporuku epidemiologa, onda privredne zajednice, pa smo dali mogućnost ulaska poslovnim ljudima, onima koji imaju dvojna državljanstva, pa onda smo granice otvorili našim susjedima. Što se tiče odnosa s EU, pratićemo mjere i slijediti ono što radi EU. Za naše građane koji su uzeli državljanstvo drugih zemalja, imamo građne čija djeca nemaju državljanstvo, njima smo omogućili da ulaze, a i omogućili smo ulazak supružnicima od kojih jedno ima državljanstvo, a drugo nema", rekao je Tegeltija.

Bećirović je odgovorio da nije zadovoljan i da je danas bila prilika za precizniji i konkretniji odgovor.

"Zašto smo otvorili granice prema nekim državama koje se još nisu izborile s pandemijom, a nekim državama koje su se izborile nismo dali priliku. Tužno je što nije struka odlučivala, nego politika", kazao je Bećirović, te poručio da bi danas Vijeće ministara trebalo da da konkretnu poruku kada bi granice mogle biti otvorene", rekao je Bećirović.

Lazar Prodanović (SNSD), delegat, upitao je Vijeće ministara BiH koliko sredstava je uplaćeno na račun Fonda javne uprave i u kojoj mjeri je Vijeće ministara ispoštovalo preporuke Ureda za reviziju.

Tegeltija je rekao da je ovo vrlo složeno pitanje i traži više odgovora, te da nije imao dovoljno vremena da prikupi podatke o preporukama Kancelarije za reviziju institucija BiH.

"U vezi s finansijama, kako to izgleda od početka i kakvo je stanje, ukupno je uplaćeno skoro 33 miliona. Ono što je loše i što šalje lošu poruku jeste zahtjev naših donatora da im se vrate uplaćena sredstva, na šta oni imaju pravo ako sredstva nisu utrošena. O preporukama zašto se ne troše sredstva iz ovog fonda biće prilike da razgovaramo", rekao je Tegletija.

Mladen Bosić (SDS), delegat, pitao je ko snosi odgovornost što je vlast na nivou BiH nefunkcionalna s obzirom na to da ne može usvojiti budžet i nakon isteka pola godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da je Vijeće ministara usvojilo budžet za ovu godinu i uputilo ga Predsjedništvu.

Predsjedništvo je ocijenilo da su uslovi drugačiji od onih kada je usvojen budžet, on je vraćen sa zaključkom da se budžet pripremi do kraja maja i vrati Predsjedništvu.

"Prema informacijama koje sam dobio iz Ministarstva, budžet će biti pred ministrima naredne sedmice", rekao je Tegletija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije