BiH

Tegeltija: Potrebna analiza poreskih propisa

Tegeltija: Potrebna analiza poreskih propisa
Tegeltija: Potrebna analiza poreskih propisa

BANJALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je potrebno izvršiti analizu poreskih propisa, kao i da poreska politika u Srpskoj i Federaciji BiH mora biti ujednačena, te da se mora isključiti svaki vid poreske konkurencije između entiteta.

"Predvidjeli smo u ekonomskoj politici instrument bruto plate i da se uredi kao informacioni sistem da nijedna poslovna banka ne može da isplati nijedno primanje ukoliko nije isplaćena bruto plata u cjelosti", rekao je Tegeltija u parlamentu Srpske tokom rasprave o ovom dokumentu, koji je upućen po hitnoj proceduri.

On je napomenuo da su predvidjeli ukidanje poreza na dividendu, ali da je u FBiH u proceduri zakon koji definiše uvođenje poreza na dividendu.

"U skladu sa tim izjednačićemo tu poresku politiku, nećemo dozvoliti nikako da postoji razlika", poručio je Tegeltija.

Govoreći o politici koja se odnosi na promjenu zakona u oblasti indirektnih poreza, Tegeltija je naveo da je parlament Srpske ranije donosio zaključke i utvrđivao prijedloge da se uvede diferencirana stopa PDV-a na određenu grupu poljoprivrednih proizvoda, ali da za takvu politiku nije bilo podrške ministra finansija FBiH.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić ocijenio je da između dokumenata Ekonomska politika i Budžet postoji nesklad.

"Ekonomskom politikom je predviđeno da se ekonomski rast obezbijedi smanjenjem poreza na dohodak, a budžetom za 2015. godinu planirano je povećanje prihoda od poreza na dohodak. Ekonomskom politikom se planira ukidanje parafiskalnih nameta, a u projekciji budžeta neporeski prihodi rastu", rekao je Čavić u raspravi o ovim dokumentima u parlamentu Srpske koji su upućeni po hitnoj proceduri.

Čavić smatra da stopu PDV-a treba povećati sa 17 na 19 odsto, što je nominalno povećanje od dva odsto, a realno od oko 12 odsto.

"Istovremeno, treba uraditi sve da se smanji teret na realni sektor. Treba smanjiti poreze na plate zaposlenih za deset odsto, tako što bi se smanjile stope doprinosa i poreza kumulativno za 3,5 odsto što bi opterećenje na plate smanjilo na 35,34 odsto bruto osnove", istakao je Čavić.

Poslanik PDP-a Milan Švraka rekao je da će biti teško da se provede sve ono što je navedeno u ekonomskoj politici za narednu godinu.

Govoreći o stavci koja se odnosi na nova zapošljavanja, on je naveo da su u teškoj situaciji i oni radnici koji rade, da postoje problemi sa platama i doprinosima, te da su mnoge firme zatvorene.

Švraka je napomenuo da ministar finansija Zoran Tegeltija treba da podrži reforme koje je započeo ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić, posebno kada je riječ o donošenju zakona o podsticajima.

Govoreći o stavki smanjenja broja zaposlenih u javnoj upravi, on je istakao da je činjenica da postoje agencije koje nemaju svrhu postojanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije