BiH

Tegeltija: Snažan Balkan je obostrani interes i regiona i EU

Tegeltija: Snažan Balkan je obostrani interes i regiona i EU
Foto: Srna | Tegeltija: Snažan Balkan je obostrani interes - i regiona i EU

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas putem video-linka na samitu u okviru Berlinskog procesa da je snažan, stabilan i prosperitetan Balkan obostrani interes, kako EU, tako i zemalja regiona, te ukazao da put ka kreiranju atraktivnijeg i konkurentnijeg regiona leži u ekonomskoj integraciji, unapređenju infrastrukturne povezanosti i produbljivanju veza.

Obraćajući se učesnicima samita o Balkanu, Tegeltija je istakao značaj Berlinskog procesa koji u fokus stavlja dijalog o ključnim temama i izazovima u regionu, te podstiče otvoren i konstruktivan dijalog o svim pitanjima od značaja za građane zemalja Balkana.

"Uvjeren sam da će današnji samit još jednom potvrditi opredjeljenje svih nas da predano radimo i jačamo partnerske odnose, te da će biti podstrek da radimo još više i bolje, kao i da će istinski napori i predan rad dati konkretne rezultate", rekao je Tegeltija.

Zahvalivši Njemačkoj na organizaciji skupa i na dugoročnom kontinuiranom angažmanu po pitanju evropske budućnosti Balkana, Tegeltija je podsjetio da region sa EU vežu brojne neraskidive veze - geografske, društvene, kulturološke.

On je naglasio da pandemija virusa korona neminovno ima dominantan uticaj na sve procese i odluke u posljednjih gotovo godinu i po, istakavši da je ovaj globalni izazov podsjetio koliko su svi međusobno zavisni, upućeni jedni na druge, i da bez solidarnosti i koordinisanog djelovanja nije moguće postići održive rezultate.

U tom kontekstu, Tegeltija je istakao da je ostvarivanje dugoročne ekonomske stabilnosti u post kovid eri u fokusu više nego ikada.

Tokom obraćanja Tegeltija je ukazao da instrumenti za održiv ekonomski rast i unaprećenje ambijenta i kvaliteta života građana postoji u Ekonomskom i investicionom planu za zapadni Balkan, Zelenoj agendi za zapadni Balkan, Zajedničkom regionalnom tržištu i ostalim međusobno povezanim inicijativama, koje imaju veliki potencijal za prosperitet regiona u približavanju unutrašnjem tržištu EU.

"Kao i u svakoj velikoj krizi, tako i u ovoj post pandemijskoj, potrebno je tražiti prilike i šanse za prosperitet, stabilnost i rast", rekao je predsjedavajući Savjeta ministara, istakavši da je produbljivanje regionalne saradnje i ekonomske povezanosti investiranje u veću otpornost na krize za budućnost.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je ovom prilikom izrazio opredijeljenost institucija u BiH ka nastavku zajedničkog dijaloga, kako unutar Balkana, tako i sa EU, te jačanju ekonomskih i političkih veza i kreiraju prilika i perspektiva za dobrobit svih građana regiona.

"Izražavam nadu da ćemo zajedničkim naporima stvoriti ambijent za dinamizaciju svih procesa i minimalizovati vrijeme čekanja u evropskoj čekaonici", rekao je Tegeltija učesnicima samita, ukazavši na kraju i na potrebu produbljivanja međusobnog povjerenja i povjerenja u proces proširenja EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije