BiH

Tegeltija: Zakasnio prijedlog o proglašenju 11. jula za dan žalosti

Tegeltija: Zakasnio prijedlog o proglašenju 11. jula za dan žalosti
Foto: Anadolija/Arhiva | Tegeltija: Zakasnio prijedlog o proglašenju 11. jula za dan žalosti
Srna

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da Savjet ministara, zbog objektivnih i proceduralnih razloga, nije bio u prilici da razmatra odluku o eventualnom proglašenju 11. jula za dan žalosti u BiH.

Odgovarajući na poslaničko pitanje Denisa Zvizdića zašto Savjet ministara nije donio odluku da se 11. jul proglasi danom žalosti na teritoriji BiH zbog dešavanja u Srebrenici 1995. godine, kao što je to bio slučaj od 2015. do 2019. godine, Tegeltija je rekao da mu je Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara tek kasno juče popodne dostavilo prijedlog te odluke.

Prema njegovim riječima, shodno odlukama od 2005. godine ovo pitanje ima dva segmenta - finansijski dio i odluku o danu žalosti.

On je podsjetio da se od tada izdvajalo po 100.000 KM za obilježavanje 11. jula, a da je 2008. godine iz budžeta izdvojeno 150.000 KM, a 2009. godine 200.000 KM.

"Od 2015. godine nemamo pojedinačnih finansijskih odluka, već je Memorijalni centar Potočari postao budžetski korisnik koji je na raspolaganju imao 150.000 KM", rekao je Tegeltija.

Što se tiče pitanja proglašavanja odluke o 11. julu kao danu žalosti u BiH za prošlu godinu, pojašnjava on, tada je bio "oboren" dnevni red redovne sjednice Savjeta ministara, a za ovu godinu zahtjev iz Ministarstva inostranih poslova stigao je tek juče pred kraj dana, pa zbog objektivnih okolnosti Savjet ministara nije bio u prilici da razmatra i donese tu odluku.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije