BiH

Tegeltija: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

Tegeltija: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti
Foto: N.N. | Tegeltija: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

BANJALUKA - Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija.

"Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BiH imaju lak način da se kroz redovnu parlamentarnu proceduru, kroz oba doma parlamenta, riješe ovog saziva VSTS, ukoliko im smeta putem donošenja novog Zakona o VSTS. Ovakav poziv na podnošenje ostavki je suprotan principu podjele vlasti i predstavlja populizam u svom klasičnom obliku. Drugi zaključak Predstavničkog doma oko formiranja istražne komisije parlamenta za ispitivanje stanja u pravosuđu, a posebno u VSTS, je potpuno van nadležnosti parlamenta BiH i predstavlja grubo miješanje zakonodavne vlasti u rad organa sudske vlasti i kao takav je potpuno besmislen, nedopušten i direktno narušava nezavisnost pravosuđa i kao takav potpuno neprovodiv", naglasio je Tegeltija.

U pogledu zaključka oko donošenja novog Zakona o VSTS, podsjeća Tegeltija, VSTS je prošle godine Savjetu ministara, odnosno Ministarstvu pravde BiH dostavio inicijativu za izmjenu ili donošenje novog Zakona o VSTS usklađenog sa peer review preporukama Evropske Komisije.

(NN/atvbl.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije