BiH

Tegeltija u Ohridu: BiH se priprema i želi što prije da postane član

Tegeltija u Ohridu: BiH se priprema i želi što prije da postane član
Foto: Tanjug/AP | Tegeltija u Ohridu: BiH se priprema i želi što prije da postane član

OHRID - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je večeras da je BiH na samitu "Otvoreni Blakan" u Ohridu u funkciji posmatrača, ali da očekuje da Predsjedništvo BiH u relativno kratkom roku donese odluku o pristupanju BiH tom projektu.

Tegeltija je istakao da je poziv BiH za članstvo u ovom projektu, koji se nekada zvao "Mini Šengen", od početka otvoren za BiH, te da pored BiH, nažalost, ni Crna Gora nije prihvatila pristup, iako je novi premijer Dritan Abazović iskazao želju da pristupi, a i prisutan je na samitu.

"Ja sam ovdje jer znam da gotovo sva poslovna zajednica u BiH želi da bude dio projekta 'Otvoreni Balkan', i većina političara, pa da kažem i entiteta je opredijeljena da pristupi ovom projektu. Tu sam i da prenesem poruku članovima 'Otvorenog Balkana' da se BiH priprema i želi da što prije postane član", rekao je Tegeltija novinarima u Ohridu.

On je istakao da je siguran da bi ovaj projekat pomogao i poslovnoj zajednici, ali i građanima unutar BiH, te podsjetio da je prošle sedmice ponovo pozvao Predsjedništvo BiH da donese odluku o pristupanju "Otvorenom Balkanu".

"Nadam se da će oni članovi Predsjedništva koji su protiv, promijeniti odluku i razumjeti koliko je ovaj projekat važan za poslovnu zajednicu i građane BiH i da će nam dati priliku, ne predsjedavajućem Savjeta ministara, nekom od ministara da bude član, već poslovnoj zajednici i građanima da koriste benefite iz ovog projekta", rekao je Tegeltija.

On je zaključio da je u BiH poslovna zajednica za članstvo, za to je i najveći dio političkih grupacija, a da je samo mali broj političara koji se suprotstavljaju ovom projektu.

"Ja ih pozvam i očekujem da Predsjedništvo u relativno kratkom roku donese odluku o pristupanju BiH 'Otvorenom Balkanu'", rekao je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija boravi danas i sutra u posjeti Sjevernoj Makedoniji, gdje učestvuje na samitu "Otvoreni Balkan", koji se održava u Ohridu.

Inicijativa za saradnju "Otvoreni Balkan" uključuje Srbiju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, a predviđa slobodu kretanja kapitala, robe, usluga i ljudi između ove tri zemlje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije