BiH

Tematska sjednica Parlamenta FBiH o stanju u Zavodu Pazarić 4. decembra

Tematska sjednica Parlamenta FBiH o stanju u Zavodu Pazarić 4. decembra
Foto: Arhiva | Tematska sjednica Parlamenta FBiH o stanju u Zavodu Pazarić 4. decembra

SARAJEVO Tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić i drugim sličnim ustanovama biće održana 4. decembra, dogovorili su večeras predstavnici parlamentarnih stranaka po završetku redovne sjednice Doma.

Poslanik Naše stranke Sabina Ćudić iznijela je šokantne informacije o načinima liječenje i tretmana koji se, prema njenim tvrdnjama, primjenjuju na štićenicima ove ustanove, posebno djeci.

Ćudićeva je optužila prethodnu upravu Zavoda čiji su neki članovi i sada na pozicijama i rekla da zbog njihovog nemara ta ustanova nema dovoljan kadrovski i stručni kapacitet za brigu o štićenicima na način koji odgovara standardima iz ove oblasti, prenose federalni mediji.

Ona je tražila da Predstavnički dom već danas stavi na dnevni red zahtjev za smjenu članova Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda, kao i da zlostavljanje djece, moderno ropstvo, kako je izjavila, prestane odmah, bez odgađanja.

Poslanici nisu većinom pristali na njenu inicijativu, već su odobrili prijedlog predsjedavajućeg Mirsada Zaimovića da radno tijelo Parlamenta u roku od sedam dana izvijesti Predstavnički dom o stanju na osnovu posjete Zavodu i provjere svih javno izrečenih navoda, kao i da upoznaju Dom o nalazima svih inspekcija koje su dosad išle u Zavod.

Sjednica je završena nakon što su poslanici upoznati o izvještaju Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, kao i o izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH za prošlu godinu.

U vezi sa ovim izvještajem, poslanici su, na prijedlog Socijaldemokratske partije BiH, većinom glasova odobrili upućivanje inicijative Parlamentarnoj skupštini BiH za izmjenu zakonodavstva o VSTS-u koja bi omogućila da glavne tužioce bira parlament odgovarajućeg nivoa, na prijedlog VSTS-a.

Predstavnički dom danas nije odobrio izvještaj o stanju poljoprivede u FBiH u protekle tri godine, za razliku od izvještaja o poslovanju preduzeća "BH gas" za isti period i poslovanju Javnog preduzeća "Ceste FBiH" u prošloj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije