BiH

Pratite nas na Google news

Testiranje na koronu čeka dozvolu Ministarstva zdravstva USK

Testiranje na koronu čeka dozvolu Ministarstva zdravstva USK
Foto: N.N. | Testiranje na koronu čeka dozvolu Ministarstva zdravstva USK
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Kantonalna bolnica u Bihaću posjeduje aparat za testiranje uzoraka na virus korona, ali njega nije moguće staviti u funkciju bez odgovarajuće dozvole i odobrenja Ministarstva zdravstva USK.

Radi se o aparatu koji je prije dva mjeseca stigao kao donacija ovoj zdravstvenoj ustanovi, a prema riječima Zerine Mulabdić, direktorice Zavoda za javno zdravstvo USK, njegove performanse za obavljanje pomenutih testiranja su veoma dobre.

"Istina, ovaj aparat radi nešto sporije i u roku od sat vremena može obraditi dva pacijenta, međutim njegovi rezultati su pouzdani. Nama treba samo rješenje od Ministarstva zdravstva FBiH kako bi Kantonalna bolnica mogla raditi analize testova", kaže Mulabdićeva. Prema njenim riječima, pomenuto odobrenje se u međuvremenu tražilo, ali nije stigao pozitivan odgovor, zbog čega je Kantonalna bolnica uputila žalbu čije se rješenje čeka. Mulabdićeva ističe kako je od početka izbijanja pandemije virusa korona testiranje uzoraka osoba za koje se sumnja da su zaražene jedan od najvećih problema.

"Najveći problem je što nemamo odobrenje da sami radimo testiranje, nego uzorke šaljemo u Sarajevo. Da bi test samo došao tamo treba šest ili sedam sati, gubi se dragocjeno vrijeme i sve to komplikuje situaciju, posebno kada su u pitanju hitni slučajevi kada pacijenti trebaju hospitalizaciju, a rezultati testiranja se čekaju po nekoliko dana", kaže Mulabdićeva.

Kada je riječ o higijensko-epidemiološkoj situaciji u Unsko-sanskom kantonu, trenutno je 28 aktivnih slučajeva. Do sada su registrovane 142 osobe pozitivne na virus korona, dok su 104 pacijenta oporavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije