BiH

Pratite nas na Google news

Testiranje na kovid-19 u Bihaću počinje sljedeće sedmice

Testiranje na kovid-19 u Bihaću počinje sljedeće sedmice
Foto: N.N. | Testiranje na kovid-19 u Bihaću počinje sljedeće sedmice
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Mikrobiološka laboratorija Kantonalne bolnice u Bihaću započeće sljedeće sedmice testiranja uzoraka na virus korona nakon što je od Ministarstva zdravstva FBiH stiglo dugo očekivano odobrenje za obavljanje ove djelatnosti.

Prema riječima Nermine Ćemalović, ministrice zdravstva u Vladi USK, to će u velikoj mjeri olakšati rad s pacijentima.

"Dosadašnja praksa bila je da sve uzorke uzete od osoba suspektnih na virus korona šaljemo u Sarajevo na analizu. Da bi test samo došao tamo treba nekoliko sati, pri tome se gubi dragocjeno vrijeme i sve to komplikuje situaciju, posebno kada su u pitanju hitni medicinski slučajevi kada pacijenti trebaju hospitalizaciju, a rezultati testiranja se čekaju po nekoliko dana", kaže Ćemalovićeva.

Kantonalna bolnica u Bihaću dobila je prije dva mjeseca u vidu donacije aparat za testiranja na kovid-19, a prema riječima Zerine Mulabdić, direktorice Zavoda za javno zdravstvo USK, njegove performanse za obavljanje pomenutih testiranja su veoma dobre.

"Istina, ovaj aparat radi nešto sporije i u roku od sat vremena može obraditi dva pacijenta, međutim njegovi rezultati su veoma pouzdani. Medicinsko osoblje koje će obavljati testiranja pomoću ovog aparata u proteklom periodu prošlo je svu potrebnu edukaciju", kaže Mulabdićeva. Higijensko-epidemiološka situacija u Unsko-sanskom kantonu kada se radi o virusu korona je pod kontrolom i trenutno je 26 aktivnih slučajeva, pa trenutno nema potrebe za uvođenjem restriktivnih mjera.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije