BiH

Tolimir: Porodice 35 beba rođenih u Banjaluci pitaju za tačne lokacije grobova

Tolimir: Porodice 35 beba rođenih u Banjaluci pitaju za tačne lokacije grobova
Foto: Printscreen/CIN | Tolimir: Porodice 35 beba rođenih u Banjaluci pitaju za tačne lokacije grobova

BANJALUKA - Dragan Tolimir, advokat Banjalučana Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina, Sarinih roditelja, tvrdi da mu se, nakon emitovanja filma "Gdje je Sara?", javilo 35 porodica sa sličnom sudbinom odnosno istim pitanjem - gdje su tačno grobovi njihovih novorođenčadi.

Prema njegovim riječima, zajedničko za sve te slučajeve je što su bebe rođene u Banjaluci, te da bi trebalo da su sahranjene na groblju u ovom gradu, na dijelu gdje se sahranjuju novorođenčad.

"Sa današnjim danom riječ je o 35 porodica koje imaju isti problem", rekao je Tolimir u izjavi za "Nezavisne novine".

On je potom potvrdio da te porodice ne znaju gdje je tačno zakopano njihovo dijete.

"Oni traže da se utvrdi da li se u tim grobovima nalaze tijela njihove djece. Pod sličnim okolnostima, nije im dozvoljeno da vide tu djecu, da ih sahrane", rekao je Tolimir.

Upit u vezi sa filmom "Gdje je Sara?" ponovo smo poslali Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, gdje kažu što i ranije - da su formirali predmet u vezi sa radnjama obavljenim nakon smrti novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina i novorođenčeta Nataše Stijak. 

"U pomenutom predmetu će se izvršiti provjere i prikupiti potrebne informacije i obavještenja", kazali su za "Nezavisne novine" iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka. Tolimir, s druge strane, kaže da formiranje predmeta ne znači da je pokrenuta istraga.

"Prema mom mišljenju, to su uradili samo da se pred javnošću operu, da nešto rade. Kakvi će rezultati biti, vidjećemo. Međutim, ovo sada poprima obilježje nečeg vrlo velikog", rekao je Tolimir za "Nezavisne novine".

Podsjetimo, javnost i dalje čeka odgovore na brojna pitanja nakon što je emitovan film "Gdje je Sara?", a koji je uradio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Naime, na portalu CIN-a objavljen potresan dokumentarac o smrti kćerkice Banjalučana Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina, a u kome su govorili kroz šta su sve prošli od trenutka saznanja da je Aleksandra trudna, njenog porođaja, saznanja da je beba preminula, te dugogodišnje borbe da saznaju sve okolnosti koje su uslijedile nakon toga: sahrana djeteta, ekshumacija posmrtnih ostataka itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije