BiH

Tolimir odbija da svjedoči u odbranu Karadžića

Tolimir odbija da svjedoči u odbranu Karadžića
Tolimir odbija da svjedoči u odbranu Karadžića

HAG - Optuženi bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je danas da Pretresno vijeće izda nalog kojim bi se penzionisani general Vojske RS Zdravko Tolimir obavezao da bude svjedok njegove odbrane u Haškom tribunalu, jer ne želi da svjedoči dobrovoljno, objavljeno je danas u ovom sudu.

U Karadžićevom podnesku se navodi da mu je Tolimir početkom godine rekao da neće da budu svjedok. Tim odbrane je za to tražio pisanu potvrdu njegovog pravnog savjetnika, ali, kako se navodi, "nije bilo rezultata".

General Tolimir je u decembru prošle godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici i Žepi u julu 1995, i osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Karadžić očekuje da se Tolimir, koji u Pritvorskoj jednici UN čeka na žalbenu raspravu, pojavi kao svjedok odbrane 7. maja ove godine.

U podnesku se tvrdi da Tolimir "raspolaže informacijama koje su važne za odbranu", jer bi mogao da potvrdi da "nikada nije informisao Karadžića, usmeno ili pisano, da će zarobljenici iz Srebrenice biti ubijeni, da bivaju ili da su bili ubijani".

Tolimir je drugi general VRS, osuđen u tribunalu, koji odbija da svjedoči u odbranu Karadžića. Početkom februara ove godine, general Radislav Krstić je odbio da svjedoči navodeći kao razlog narušeno psihičko i fizičko zdravlje.

General Krstić je pravosnažno osuđen za pomaganje i podržavanje genocida, ubistvo, i progone srebreničkih muslimana. Na izdržavanje kazne od 35 godina zatvora bio je upućen u Veliku Britaniju, ali je odatle vraćen u Pritvorsku jedinicu tribunala, nakon što su ga napali muslimanski zatvorenici.

Krstić je odbio da svjedoči iako je pretresno veće za to izdalo

obavezujući nalog. Za kršenje naloga, tribunal može da pokrene postupak za nepoštovanje suda, a zaprećena kazna je do sedam godina zatvora ili do 100.000 evra, a mogu biti izrečene i zatvorska i novčana kazna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije