BiH

Toplije vrijeme oživjelo migrantsku rutu u USK

Toplije vrijeme oživjelo migrantsku rutu u USK
Foto: N.N. | Toplije vrijeme oživjelo migrantsku rutu u USK

BIHAĆ - Povoljne vremenske prilike, odnosno toplije vrijeme oživjeli su proteklih dana migrantsku rutu koja vodi prema Unsko-sanskom kantonu, pa se iz dana u dan bilježi sve veći broj migranata koji dolaze na područje tog kantona.

Tako se na kontrolnom punktu Velečevo, nadomak Ključa, na ulazu u ovaj kanton evidentira u prosjeku pedesetak migranata, koji najčešće autobusima i drugim vozilima pristižu iz pravca Sarajeva.

Policija USK na ovoj tački onemogućava njihovo dalje putovanje te ih izvodi iz vozila, a potom ih smješta u improvizovani prihvatni kamp, gdje im pomoć pružaju volonteri Crvenog križa.

Nakon toga najveći broj migranata pješice nastavlja put prema Bihaću i Velikoj Kladuši, pa su policijske kontrole i zabrane u stvari samo takoreći formalne prirode.

Prema riječima Sanele Klepić, volonterke Crvenog križa općine Ključ, samo u posljednja tri dana pružili su pomoć za 150 migranata, od kojih su neki pješice stigli s područja Republike Srpske.

"Pomoć koju im pružamo ogleda se prije svega u hrani, ali i odjeći i obući. Neki od migranata zatraže i medicinsku intervenciju i najčešće se radi o povredama koje su nastale zbog dugotrajnog pješačenja", kaže Klepićeva za "Nezavisne".

Predsjednik Crvenog križa USK Husein Kličić dodaje kako su očekivanja da će broj migranata rasti u narednim sedmicama, čemu doprinosi i mnogo stroža kontrola hrvatske granice.

"Njima je sve teže da ulaze na područje Hrvatske, mnogi su to više puta bezuspješno pokušavali uraditi. Situacija se može usložniti, jer su kapaciteti prihvatnih kampova popunjeni, a veliki broj migranata se nalazi van tih smještaja", kaže Kličić.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić također ističe kako se s dolaskom proljeća očekuje novi val migranata s istočne granice, ali i veći broj onih koje će vraćati Hrvatska.

"U 2019. godini imali smo oko 150 migranata vraćenih iz Hrvatske, a lani je taj broj bio veći od 7.000. To je sve povezano s paktom koji je Evropska unija predložila svojim članicama u septembru prošle godine da se migranti vraćaju na granice, tako da ćemo mi biti na najvećem udaru", kaže Ružnić.

Prema njegovim riječima, odnos državnih institucija prema migrantskoj krizi u Unsko-sanskom kantonu se promijenio nabolje, ali je potrebno planirati konkretne poteze zbog očekivanog povećanog priliva migranata.

"Ranije smo istakli da na području Unsko-sanskog kantona možemo primiti 2.500 osoba i da ne želimo postati čekaonica za migrante koji žele u Evropsku uniju. Sav višak migranata usmjerićemo na vanjske granice kantona ukoliko ne bude dobre volje da zajednički rješavamo probleme", kazao je Ružnić.

On je još jednom pozvao sve nadležne institucije u državi da zajednički ponesu teret migrantske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije