BiH

Tri državljana BiH saslušana u Sloveniji zbog vrbovanja hrvatskih obavještajaca

Tri državljana BiH saslušana u Sloveniji zbog vrbovanja hrvatskih obavještajaca
Foto: Ambasada BiH u Sloveniji / Ilustracija | Tri državljana BiH saslušana u Sloveniji zbog vrbovanja hrvatskih obavještajaca

SARAJEVO - U Ambasadi BiH u Sloveniji tri bosanskohercegovačka državljana danas su dala izjave u kojima tvrde da su ih pokušali vrbovati pripadnici Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske.

"Nezavisnim" je danas u Ambasadi potvrđeno da su tri osobe dale izjavu, ali ne i u vezi s čim, te da će izjave uputiti u centralu - Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH.

Igor Crnadak, šef bh. diplomatije, rekao je "Nezavisnim" da se "desila situacija" u našoj ambasadi u Sloveniji i da su tri osobe dale izjavu da su prisiljavane na nešto.

"Sve je to zabilježeno i treba stići u Ministarstvo. Mi se nećemo baviti time, niti ćemo se oglašavati. Izjave ćemo proslijediti nadležnim službama", kazao je Crnadak.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, kazao je "Nezavisnim" da nije čuo za slučaj u Sloveniji, ali da ne može komentarisati ništa dok ne vidi te papire i ne informiše se o tome.

"Ne znam šta se tačno dešavalo u Sloveniji, ali  stojim iza svega što sam ranije govorio kada je u pitanju vrbovanje građana BiH od strane službi iz Hrvatske", kazao je Mektić.

Podsjetimo, BiH i Hrvatsku već tri nedjelje potresa afera "selfije", a Tužilaštvo BiH je zbog ove afere do sada ispitalo Mektića, njegovog zamjenika Miju Krešića, novinara Matu Đakovića, novinara portala "Žurnal.info" Avdu Avdića, te svjedoka čija se priča o radu za obavještajce iz Hrvatske pod inicijalima H.Č. pojavila u  medijima, a o kojoj je pisao pomenuti portal.

Predsjedništvo BiH zatražilo je 18. marta od Ministarstva bezbjednosti da u roku od tri dana ovoj instituciji dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima SOA i generalnog konzula Hrvatske u BiH Ivana Begića. U utorak je ova informacija pod oznakom "povjerljivo" dostavljena Predsjedništvu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije