BiH

Tribunal u Hagu naložio istragu protiv Radovana Karadžića

Tribunal u Hagu naložio istragu protiv Radovana Karadžića
Foto: Tanjug/AP arhiva | Tribunal u Hagu naložio istragu protiv Radovana Karadžića

HAG - Međunarodni krivični sud u Haagu (MICT) naredio je da se svi telefonski razgovori prvog predsjednika RS Radovana Karadžića moraju slušati te da se kopije razgovora predaju rukovodstvu ove institucije, saopšteno je iz Tribunala.

Odluka je na snagu stupila juče i važiće sedam dana. Iz odluke su izuzeti samo privatni razgovori.

Kako je saopšteno iz Haga, uz to, otvorena je i istraga protiv Karadžića jer se nedavno telefonom javio tokom sesije u Srpskoj kući u Podgorici i obratio se okupljenima na jednoj manifestaciji.

Upravi Pritvorske jedinice u Ševeningenu naređeno je da prikupi sve telefonske razgovore, osim onih koji su označeni kao privatni, te sačini transkript.

Nakon toga će se odlučiti o daljnjim mjerama u ovom slučaju.

Karadžić se, naime, telefonom iz pritvorske jedinice Tribunala u Hagu obratio u Podgorici prisutnima na jednoj tribini i govorio o politici. Kako je tada prenijela Radio Slobodna Evropa, on je između ostalog poručio Srbima u Crnoj Gori da budu blagi prema Crnogorcima jer oni, kako je kazao, "trenutno imaju krizu identiteta", kao i da ih treba razumjeti i "prema njima biti tolerantan".

Tribinu u Srpskoj kući organizovali su Srpski nacionalni savjet i Srpski informativno-kulturni centar "Sveti Sava", a u trenutku telefonskog poziva iz Haga na tribini je govorio prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik. 

Žalbeno vijeće Mehanizma u Hagu osudilo je 20. marta ove godine Karadžića na doživotni zatvor čime je preinačena prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godina bio osuđen na 40 godina. 

On i dalje nije premješten u zatvor u kojem će služiti kaznu i nalazi se u pritvorskoj jedinici Mehanizma koji je naslijedio Haški tribunal. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije