BiH

Trivić: RS podržava PISA istraživanja, ali u skladu s ustavnim nadležnostima

Trivić: RS podržava PISA istraživanja, ali u skladu s ustavnim nadležnostima
Foto: Srna/Arhiva | Trivić: RS spremna da učestvuje u PISA istraživanju, u skladu s ustavnim nadležnostima

BANJALUKA - Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, rekla je na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS da Srpska podržava i izražava spremnost da učestvuje u PISA istraživanju, ali u skladu s ustavnim nadležnostima.

Ona je istakla da je potrebno planirati da RS učestvuje kao nezavisni obrazovni sistem, s tim da bi na istraživanju 2021. godine učestvovala zajedno s ostalim obrazovnim sistemima na način da RS bude vidljiva, a da bi 2024. godine učestvovala samostalno.

Kako bi mogla da učestvuje, potrebno je da Ministarstvo bude uključeno u sistem na način da se poštuju nadležnosti RS.

Jelena Trivić, poslanica PDP-a, je rekla da je tačno da RS ne može da koristi podatke iz PISA, ali je zapitala Ministarstvo prosvjete da li je ono samo moglo provesti testiranje. Optužila je srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i SNSD da su zapustili obrazovni sistem, te da ovu tačku sazivaju samo iz političkih razloga.

"Ako vam je toliko stalo do obrazovnog sistema, zašto ste doveli obratovanje u ovako teško stanje", rekla je Trivićeva.

Ona je rekla da je NS RS usvajala i ranije zaključke o izlasku iz institucija BiH, Pelješkom mostu i drugim pitanjima, ali da nijedan od tih zaključaka nije ispoštovan. Dodika je optužila da radi za američke, ruske i hrvatske interese, a da ne radi za srpske interese.

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će poslanici razmotriti i izjasniti se o izjavama člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju odluka Predsjedništva BiH, usvojenih bez konsenzusa na sjednici 22. jula, veoma štetnim po vitalne interese Srpske.

Jedna od tih odluka je i Odluka o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika (PISA) 2021.

Druge dvije odluke, koje su donesene u Predsjedništvu preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva, je Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija i Odluka o odobravanju zaključivanja ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije