BiH

Pratite nas na Google news

Trninić: Savjet ministara dvije godine koči korištenje mosta "Bratoljub"

Trninić: Savjet ministara dvije godine koči korištenje mosta "Bratoljub"
Foto: N.N. | Trninić: Savjet ministara dvije godine koči korištenje mosta "Bratoljub"
Srna

BANJALUKA - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da Savjet ministara već dvije godine odugovlači stavljanje u funkciju mosta "Bratoljub" između BiH i Srbije.

Trninić je rekao da se i dalje čeka na Savjet ministara, iako je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH donijela odluke o finansiranju izgradnje graničnog prelaza bez kojeg ovaj most ne može biti stavljen u funkciju.

"Problem je nastao kada je ovom graničnom prelazu dodijeljena prva kategorija, čime je i cijena povećana sa 11 na 14,5 miliona KM. Zbog razlike od 3,5 miliona KM, koje treba da odobri Savjet ministara u budžetu, već dvije godine Bratoljub` nije otvoren", rekao je Trninić za "Večernje novosti".

U UIO su istakli da je sprovedena nostrifikacija projektne dokumentacije u BiH, pribavljeni svi dokumenti za dobijanje u posjed zemljišta gdje će biti građen granični prelaz i pribavljene dozvole za gradnju.

"UIO je priveo kraju tendersku proceduru za izbor izvođača radova. Međutim, u ovom trenutku UIO ne može donijeti završnu odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača jer nemamo obezbijeđena sva finansijska sredstva", rekao je portparol UIO Ratko Kovačević.

On je pojasnio da trenutno imaju obezbijeđenih 7,5 miliona KM, a da je dodatnih 3,5 miliona KM predviđeno u budžetu UIO za 2019. godinu, dok Savjet ministara treba da donese odluku i obezbijedi dodatnih 3,5 miliona KM da bi bila zatvorena finansijska konstrukcija.

Dvije godine su prošle od kada je završena izgradnja mosta "Bratoljub", koji povezuje Bratunac u Republici Srpskoj sa LJubovijom u Srbiji.

Most, čiju je izgradnju finansirala Srbija, nije pušten u upotrebu jer BiH nije sagradila granični prelaz.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije