BiH

"Trojka" rekla ambasadorima PIC-a ispod koje crvene linije neće ići

"Trojka" rekla ambasadorima PIC-a ispod koje crvene linije neće ići
Foto: SDP BiH | "Trojka" rekla ambasadorima PIC-a ispod koje crvene linije neće ići

SARAJEVO - Sastanak delegacije stranaka "trojke" predvođene predsjednicima i ambasadora zemalja Upravnog odbora Savjeta za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC), kao i šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johana Zatlera, održan je u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je razmatrana trenutna politička situacija u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na dijalog domaćih i međunarodnih aktera u cilju prevazilaženja političkih, ekonomskih i sigurnosnih izazova.

Delegacija stranaka "trojke" je imala jedinstven stav da uz međunarodni angažman postoji šansa za izlazak iz trenutne krize uz nepodijeljen stav o neupitnosti evroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

Takođe, predstavnici "trojke" su izvijestili ambasadore o naporima koji su načinjeni u smjeru stabilizacije političkih prilika, ali i navela crvene linije ispod kojih neće ići u daljim procesima na svim nivoima.

Ambasadori zemalja PIC-a ponovili su svoj stav o nepodijeljenoj podršci suverenitetu države BiH, zaštiti njenog integriteta i naglasili pozitivan aspekt otvaranja pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Odbačene su sve antidejtonske i antiustavne aktivnosti kojim se destabilizuju političke prilike u zemlji i u regiji.

"Ambasadori su naglasili da nikakvo ugrožavanje ustavnog ustrojstva BiH neće proći bez odgovora, kao i da cijene spremnost 'trojke' da vodi politiku dijaloga", navodi se u saopštenju SDP-a, prenosi Fena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije