BiH

Tuga u Potočarima: Na vječni počinak ispraćeno 175 žrtava

Tuga u Potočarima: Na vječni počinak ispraćeno 175 žrtava
Tuga u Potočarima: Na vječni počinak ispraćeno 175 žrtava

SREBRENICA - U Memorijalnom centru Potočari danas je u najvećjoj tišini i bolu najmilijih obavljen ukop posmrtnih ostataka još 175 srebreničkih Bošnjaka.

Najmlađa žrtva koja je danas ukopana u Potočarima je dječak Senad (Ramo) Beganović, koji je imao 14 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u četiri različite masovne grobnice. Najstarija žrtva je Hurem Begović, rođen 1916. godine.

Posljednjem ispraćaju srebreničkih žrtava prisustvovali su članovi porodica, prijatelji, brojni građani te domaći i međunarodni zvaničnici.

Komemoraciji su prisustvovali potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović, članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, predstavnici diplomatskog kora u BiH, međunarodne zajednice, predstavnici FBiH, kantona i mnogih federalnih opština, kao i međunarodnih i nevladinih organizacija.

Vijenac je na 19.godišnjicu nemilih događaja u Podrinju, između ostalih, položio Suljkanović.

 "Ovo su teški trenuci, o čemu govore izrazi lica prisutnih. Samo uvažavanje svih žrtava može dovesti do pomirenja i da se tragedija ne ponovi. Do toga mora doći da bismo se okrenuli budućnosti", poručio je Suljkanović.

Za razliku od ranijih godina, ove godine nije bilo obraćanja zvanica nego samo prigodno obraćanje načelnika Opšitne Srebrenica Ćamila Durakovića.

Načelnik Duraković zahvalio je brojnim zvaničnicima i svima koji su došli u Potočare da izraze saosjećanje sa žrtvama.

On je pozvao sve da ne zaborave porodice nastradalih i da pomognu Srebrenici da postane mjesto prosperiteta, mira i tolerancije, što pokušavaju da grade njeni stanovnici.

"Prošlost ne možemo zaboraviti i promijeniti, ali ona nas mora opominjati i učiti da zlo bude opomena radi mira i budućnosti mladih naraštaja. Pamćenjem prošlosti, ali i praštanjem moramo graditi budućnost za preživjele i potomke nastradalih", poručio je Duraković pred hiljadama onih koji su došli da isprate žrtve na vječni počinak.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko odao je poštu i položio vijence u sakralnom dijelu Memorijalnog centra.

Incko je izjavio da je Srebrenica dio tužne svjetske istorije, da se nastradali ne smiju zaboraviti i da trebaju biti opomena da se ne bi tragedije ponavljale, te da krivci moraju odgovarati.

Skup u Potočarima protekao je mirno, a obezbjeđivala ga je Policija Republike Srpske,  uz podršku svih bezbjednosnih struktura u BiH.

Nakon današnjeg dana, s ranije ukopanih 6.066 žrtava, u Memorijalnom centru u Potočarima biće ukupno 6.241 nijemi svjedok nemilog događaja  koji se u julu 1995. godine dogodio u Srebrenici. Među njima i 421 maloljetna žrtva čiji su posmrtni ostaci do sada identifikovani i ukopani u Memorijalnom centru Potočari.

Najmlađa žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima jeste novorođenče, beba Muhić. Njeni posmrtni ostaci su pronađeni u masovnoj grobnici u krugu Fabrike akumulatora u Potočarima, a ukopani su 11. jula prošle godine. Najstarija žrtva do sada ukopana u Potočarima je Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

U odnosu na prethodne godine, ove godine je do sada najmanji broj žrtava koji se ukopava u Memorijalnom centru u Potočarima.

Danas poslijepodne, kada oni koji su došli na posljednji ispraćaj srebreničkim žrtvama napuste Potočare, ostat će bol i tuga porodicama ubijenih, a onima koji još tragaju za svojim najmilijim nada da će u nekoj od masovnih ili pojedinačnih grobnica naći njihove posmrtne ostatke i dostojno ih ukopati.

Vezane vijesti:

Komemoracija u Potočarima, posljednji ispraćaj za 175 žrtava

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije