BiH

Tulumović: Realni sektor je naša budućnost

Tulumović: Realni sektor je naša budućnost
Foto: N.N. | Tulumović: Realni sektor je naša budućnost

TUZLA - Vlada Tuzlanskog kantona konačno je formirana u subotu na vanrednoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona.

Novu vladu predvodi premijer Denijal Tulumović iz Stranke demokratske akcije i 12 ministara.

Oni su zakletvu položili pred poslanicima Skupštine TK, gdje većinu čini devet zastupnika SDA, tri zastupnika DF-a, po dva SBB-a i SBiH, kao i Žarko Vujović i Husein Tokić, koji su ranije isključeni iz SDP-a, te Smajo Mandžić iz PDA. Podršku novoj vladi dalo je 19 poslanika, protiv je bilo šest, suzdržanih sedam.

Novi premijer predstavio je ekspoze za buduće djelovanje te poručio da će novi saziv kantonalne vlade dodatno stabilizirati i poboljšati ekonomske i političke prilike u Tuzlanskom kantonu. 

"Ovdje mogu čvrsto obećati da ćemo na tome raditi maksimalno, istrajno i dugoročno. Nadamo se da će pozicija i opozicija konstruktivno učestvovati s nama u radu za dobrobit svih građana TK", rekao je Tulumović. 

Premijer je naglasio da će se posebnu pažnju posvetiti rješavanju problema raspodjele javnih prihoda te investicijama u putne pravce.  Poručio je i da će pokušati spriječiti odlazak mladih osoba iz ovog kantona, što je postalo masovni trend zadnjih godina. 

Međutim, imao je i jednu zanimljivu poruku za mlade.

"Mladi imaju neke probleme koje mi stariji ne razumijemo. Prvo svoje zaposlenje našao sam u Srebrenici. Vi sada iz Tuzle teško možete nekog pomjeriti da ode raditi u Srebrenicu ili Bihać. Evo, došao sam u Tuzlu i cijeli život sam u BiH. Moramo malo šire razmišljati. Ne možemo odmah pred vratima dobiti posao i ne možemo svi dobiti posao u javnoj upravi. Realni sektor je naša budućnost", poručio je novi premijer. 

Poslanici Pokreta demokratske akcije (PDA), čija je stranka vodila prethodnu vladu, imali su primjedbu na Tulumovićev izloženi ekspoze.

"Ono što je meni zaparalo uši u ekspozeu je da tu nema konkretnih stvari. Sve su to obećavajuće stvari", izjavio je Senad Alić, poslanik PDA u Skupštini TK.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije