BiH

Turčin optužen za krijumčarenje migranata kroz BiH

Turčin optužen za krijumčarenje migranata kroz BiH
Foto: N.N. | Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Turčina zbog krijumčarenja migranata

SARAJEVO - Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mehmeta Tinka, (62) iz Kilisa, Republika Turska, koji se nalazi u pritvoru.

Optužnica tereti Tinka da je tokom maja ove godine, u namjeri sticanja lične materijalne koristi, u dogovoru sa trećom osobom na teritoriji Turske, organizovao i dogovorio prihvat trojice državljana Turske, a državljani te zemlje nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u Njemačkoj, odnosno zemljama Evropske unije, u koju zemlju su namjeravali putovati.

"Optuženi je, uz novčanu nadoknadu, imao zadatak da po dolasku u BiH državljane Turske smjesti u Sarajevu i obezbijedi njihov dalji ilegalni prelazak preko državne granice BiH u Njemačku, odnosno zemlje EU, u čemu je otkriven i spriječen od strane ovlaštenih službenih lica Granične policije BiH", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je preduzeo radnje kojima je stvorio uslove za neposredno učinjenje krivičnog djela propisanog zakonom BiH, a za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna, čime je počinio krivično djelo pripremanje krivičnog djela iz člana 248. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

 Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije