BiH

Pratite nas na Google news

Turković: Mali Šengen postaje dio Berlinskog procesa

Turković: Mali Šengen postaje dio Berlinskog procesa
Foto: MIP BiH | Turković: Mali Šengen postaje dio Berlinskog procesa
Srna

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković izjavila je da inicijativa "Mali Šengen" postaje dio Berlinskog procesa pod okriljem EU.

"Kako bi se u budućnosti iskoristila ova šansa za razvoj ekonomije BiH i unapređenje međusobne saradnje u regionu, te otklonile prisutne dileme i nedoumice, nedavni sastanci održani u okviru Berlinskog procesa donose novu dimenziju u odnosima između regiona i EU", naglasila je Turkovićeva.

Ona je pojasnila da se u sklopu priprema koje zemlje učesnice obavljaju povodom predstojećeg Samita Berlinskog procesa razmatra usvajanje nacrta izjave Zajedničkog regionalnog tržišta /CRM/, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Turkovićeva je dodala da bi to u praksi trebalo značiti da će se inicijativa "mali Šengen" inkorporirati u CRM, a samim tim i postati integralni dio Berlinskog procesa.

"Izuzetno je važno da EU planira, putem Berlinskog procesa, ovu ideju prihvatiti kao svoju, što bi trebalo pružiti dodatno povjerenje u ovu inicijativu, a u završnici donijeti brojne benefite zemljama regiona i ubrzati ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja Uniji", naglasila je Turkovićeva.

S obzirom da je na predstojećem Samitu Berlinskog procesa u Sofiji predviđeno usvajanje ove deklaracije /CRM/ od svih učesnika, ona je rekla da je Ministarstvo iniciralo da Savjet ministara pripremi prijedlog u vezi sa deklaracijom /CRM/ i dostavi ga Predsjedništvu BiH na razmatranje i usvajanje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije