BiH

Turković: Na rukovodećim pozicijama u MIP-u 37 odsto Srba

Turković: Na rukovodećim pozicijama u MIP-u 37 odsto Srba
Foto: NN Arhiva | Turković: Na rukovodećim pozicijama u MIP-u 37 odsto Srba

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković tvrdi da se u tom ministarstvu na čelnim pozicijama nalazi više od 37 odsto Srba

Na pitanje o nacionalnoj strukturi zaposlenih u MIP-u, Turkovićeva je odgovorila da je, kako kaže, na Facebooku napisala podatke o tome, a da ne zna sada odgovoriti bez papira.

Ona tvrdi da u MIP-u postoji dobar nacionalni odnos zaposlenih i misli da se 37 odsto i više srpskog kadra nalazi na čelnim pozicijama.

"Mi imamo ministra, zamjenika, pa onda pomoćnike ministara. Sve što je bilo na rasporedu, nacionalnost i zastupljenost, u vrijeme prethodnog ministra uglavnom je, više-manje, zadržano", rekla je Turkovićeva novinarima.

Ona je navela da ovo ministarstvo nije u mogućnosti da mijenja kadar i da je polovina zaposlena u diplomatsko-konzularnoj mreži.

"Ova polovina zaista mora da ima stručnu osposobljenost da bi mogla da vodi poslove u Ministarstvu. Nije baš tako lako proizvoljno mijenjati, dovesti ili odvesti nekoga. Ljudi se i ne otimaju za neke pozicije", tvrdi Turkovićeva.

Turkovićeva je rekla da je plata sekretarice u MIP-u 800 KM, a savjetnika od 1.500 do 2.000 KM.

Komentarišući izjavu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da srpske diplomate ubuduće ne slušaju direktive iz MIP-a, nego iz kabineta srpskog člana Predsjedništva, Turkovićeva je rekla da će oni odlučiti da li žele da slušaju određene direktive ili će, kako kaže, poštovati Zakon o državnoj službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije