BiH

Turković pozvala Ivancova da objasni izjavu o putu BiH u NATO

Turković pozvala Ivancova da objasni izjavu o putu BiH u NATO
Foto: MIP BiH | Turković pozvala Ivancova da objasni izjavu o putu BiH u NATO
N.N.

SARAJEVO – Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković pozvala je ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova u prostorije Ministarstva inostranih poslova BiH nakon što je njegova izjava o putu BiH ka NATO-u uzburkala političku scenu u BiH..

Turković je zatražila pojašnjenje Ivancova vezano za izjavu koju je dao u medijima, a na okolnosti puta BiH u NATO, javio je Klix.ba.

Ambasador Ivancov je izjavio da Ruska Federacija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine, te ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda.

Ivancov je ponovio stav da Bosna i Hercegovina, kao suverena i međunarodno priznata država, ima pravo da sama odluči kome će se pridružiti i da je ta odluka isključivo u nadležnosti Bosne i Hercegovine i njenih naroda i građana.

"Naglasio je stav Ruske Federacije da želi da na Balkanu ima stabilizirajuću ulogu, ali i da vjeruje da NATO vojni blok ne doprinosi miru i stabilnosti na Balkanu", saopšteno je.

Turković je istakla da su i do sada politički lideri BiH sve odluke koje se tiču spoljne politike donosili konsenzusom, mada to uvijek nije bilo lako. Istakla je da je i Program reformi, koji je poslan u NATO, usaglašen na isti način.

Izrazila je uvjerenje da je Ruska Federacija prijatelj Bosne i Hercegovine, te istakla da očekuje da će svi prijatelji u budućnosti poštovati odluke koje donesu narodi i građani BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije