BiH

Turkovićeva ugostila iranskog ministra i naljutila Zapad

Turkovićeva ugostila iranskog ministra i naljutila Zapad
Foto: Anadolija | Turkovićeva ugostila iranskog ministra i naljutila Zapad

SARAJEVO – Bisera Turković, ministrica spoljnih poslova BiH, dovela je zemlju u tešku situaciju zato što je u Sarajevu ugostila Huseina Amira Abdolahijana, ministra spoljnih poslova Islamske Republike Iran, i to u vrijeme samita EU i zapadnog Balkana u Tirani.

SAD i EU kritikuju Iran zbog suzbijanja ljudskih prava, a Turkovićeva je na nedavno održanoj sjednici UN-a naredila Svenu Alkalaju, ambasadoru BiH u toj instituciji da bude uzdržan u rezoluciji o kršenju ljudskih prava u Iranu.

Ovim potezom se BiH dovodi u težak međunarodni položaj, a vjeruje se da će doći do reakcija iz SAD i EU zbog ovakvog poteza. 

Turkovićeva je izjavila da se radi o prijateljskoj državi sa kojom BiH gaji odnose već 30 godina.

"Narod i Vlada Islamske Republike Iran su u najtežim vremenima bili prijatelji BiH i na tom putu pružanja podrške će ostati", izjavio je Abdolahijan nakon susreta s Turkovićevom.

Podsjećanja radi, SAD su nakon rata u BiH radile na suzbijanju iranskog uticaja u BiH, a nekoliko visokih zvaničnika SDA je tada bilo uvršteno na listu američkih sankcija. Vjeruje se da je trenutno zahlađenje odnosa između Ambasade SAD i SDA barem dijelom povezano s pitanjem tretirana Irana u BiH.

SDA, naime, nakon dogovora HDZ i ostalih stranaka s centralom u Sarajevu, u novom sazivu Savjeta ministara BiH odlazi u opoziciju.

Tokom posjete trebalo je da bude održan sastanak iranskog ministra s članovima Kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, ali je on otkazan nakon što su hrvatski predstavnici najavili bojkot jer smatraju da ova posjeta nanosi štetu BiH i njenim odnosima s SAD i EU.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije