BiH

Tužilac o nabavci respiratora: Sve radnje bile osmišljene i dogovorene

Tužilac o nabavci respiratora: Sve radnje bile osmišljene i dogovorene
Foto: Nedžad Uglješa | Tužilac o nabavci respiratora: Sve radnje bile osmišljene i dogovorene

SARAJEVO – U Sudu BiH danas je počelo suđenje u predmetu "Fadil Novalić i drugi", a u vezi sa nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", vlasništvo Fikreta Hodžića.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora za potrebe Federacije BiH optuženi su i ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Na početku ročišta odbrana je tražila da se ne čita optužnica, već da se odmah počnu uvodne riječi, kako bi se skratio proces. Ipak, tome se usprotivilo Tužilaštvo, koje je insistiralo da se optužnica čita, pa je sudija tako i odlučila.

Vasvija Vidović, advokat optuženih, kazala je da će dokazati da je sve što je radio premijer bilo u okviru dužnosti.

Vidović je na početku čitala naslove medija s početka pandemije i okolnostima u kojima se svijet našao, pogotovo kada je u pitanju nabavka medicinske opreme.

Tužilac Džermin Pašić kazao je danas na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostima, u premetu "Respiratori", da je riječ o organiziranoj grupi koja je svaki korak usaglašavala i zajednički djelovala.

"Svaka od radnji svakog od optuženih je rađena uz znanje i saglasnost ostalih. Niko ovdje nije posezao za radnjama koje prethodno nisu bile osmišljenje i dogovorene. Nije bilo nikakvih improvizacija niti hitnosti", rekao je Pašić.

Prema njegovim riječima, koliko je postupak nabavke respiratora bio "hitan", govori činjenica da su oni tek juče prošli proces verifikacije.

Tužilac je najavio da će tokom procesa biti saslušani očevici, odnosno svjedoci svih događaja, te da će biti prezentirana prepiska između osumjičenih. Najavio je i set dokaza kojim će, kako je kazao, biti potvrđeni navodi optužnice.

"Imat ćemo vještake koji će iznositi nalaze i mišljenja. Vještaci finansijske struke će reći koji su iznosi podizani sa računa 'Srebrene maline', kazao je, između ostalog, tužilac.

Zanimljivo je da se tužilac žalio Sudu zbog toga što odbrana u javnosti iznosi navode o tome da je slučaj politički motiviran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije