BiH

Tužilac zadužio prijavu predsjednice CIK-a BiH

Tužilac zadužio prijavu predsjednice CIK-a BiH
Foto: Nezavisne/Arhiva/Ilustracija | Tužilac zadužio prijavu predsjednice CIK-a BiH

SARAJEVO - Tužilac Tužilaštva BiH zadužio je prijavu Irene Hadžiabdić, predsjednice Centralne izborne komisije (CIK) BiH, koju je ona podnijela protiv NN lica, a nakon što su mediji objavili prepisku iz SKY aplikacije, u kojem se tvrdi da narko-kartel "Tito i Dino" ima nekog u CIK-u.

"Tužilaštvo BiH je zaprimilo navedenu prijavu, te je ista data u rad postupajućem tužiocu na dalje postupanje", rečeno je za "Nezavisne novine" iz Tužilaštva BiH.

Hadžiabdićeva je, podsjetimo, navela da je 16. maja na više portala u BiH objavljena prepiska iz SKY aplikacije u kojoj se navodi: "Ima i on (Kljako) sposobnih ljudi po cijeloj BiH, to moramo iskoristiti. Razgovarali smo da on i moj brat još ne prelaze u našu stranku (stranku koju je kratel planirao osnovati) jer napravit ćemo faktor iznenađenja kad budu izbori oni će na kutijama od SDA i SBB tada nama prebacit glasove i onda preći nama", kao i "Onda sam saznao koliko su kutije važne, toliko je da imamo nekoga u CIK-u, a on ima jednog kojeg redovno plati".

Nakon što je citirala SKY prepisku, Hadžiabdićeva u prijavi napominje da ova prepiska upućuje na moguće krivično djelo.

"S obzirom da ova prepiska upućuje na moguće počinjenje krivičnog djela, a u cilju zaštite integriteta izbornog procesa i sprečavanja zloupotreba i manipulacija u izbornom procesu, podnosimo ovu krivičnu prijava radi potreba provedbe hitne istrage i ispitivanja navoda iz medija. Molimo vas da nas blagovremeno obavijestite o preduzetim radnjama, odnosno rezultatima istrage. Centralna izborna komisija BiH stoji na raspolaganju za sva pitanja bitna za istragu", navela je predsjednica CIK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije