BiH

Tužilaštvo BiH želi da uguši javnu riječ

Tužilaštvo BiH želi da uguši javnu riječ
Foto: N.N. | Tužilaštvo BiH želi da uguši javnu riječ

​SARAJEVO, BANJALUKA - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine "prijetnjom" da će ispitati motive i razloge osoba koje putem medija šalju javnosti negativne poruke o radu pravosuđa s ciljem destabilizacije pravosudnog sistema guši javnu riječ i pokušava zastrašiti one koji na bilo koji način kritikuju rad pravosuđa u BiH, posebno Tužilaštva BiH.

"Ne komentarišem gluposti. Mislim da ni oni ne znaju šta su napisali. Dokaz o profesionalnim (ne)kompetencijama", kratko je za "Nezavisne" rekao Branko Perić, sudija Suda BiH i trenutno jedan od najvećih kritičara pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini.

Pojedinci u saopštenju Tužilaštva BiH, u kojem se u suštini navodi da pritisci u određenoj mjeri počinju ometati rad pravosuđa, te da je formiran predmet kojim će se s pažnjom ispitati motivi osoba koje putem medija šalju negativne poruke o radu pravosuđa, vide i kršenje Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava.

"Nije prihvatljivo da se pravosudne institucije u BiH stavljaju u službu cenzure javne riječi", smatraju u Helsinškom odboru za ljudska prava i ističu da su iznenađeni najavom Tužilaštva BiH o formiranju predmeta protiv onih koji javno iznose svoje kritičke stavove.

Kako ističu pojedinci, zanimljivo je da je Tužilaštvo BiH u spornom saopštenju "zaboravilo" da spomene i međunarodne organizacije koje poprilično argumentovano i na bazi istraživanja i ozbiljnih analiza govore o nedostacima u pravosuđu, posebno Tužilaštvu BiH. Jedno od takvih istraživanja nedavno je predstavio i OEBS u kojem se navodi da Tužilaštvo BiH ima loše optužnice i nije riješilo najsloženije predmete ratnih zločina.

Vladimir Šušak, novinar iz Banjaluke, kaže da saopštenje Tužilaštva BiH nije najjasnije, ali da sporne rečenice odaju utisak da se žele obračunati sa svim kritičarima rada pravosuđa, što je, po njegovom mišljenju, nedopustivo.

"Kao novinar prepoznajem i mogućnost da se to odnosi i na novinare i da novinari mogu da stradaju i budu procesuirani. Vjerujem da se to odnosi i na druge javne ličnosti koje imaju hrabrosti i javno kritikuju rad pravosuđa", rekao je Šušak.

Ono u vezi s čim se svi slažu jeste da saopštenje Tužilaštva BiH ne bi trebalo da utiče na to da "otupi" javna riječ kada je u pitanju Tužilaštvo BiH, s obzirom na to da je manje-više svima, laicima, a i stručnoj javnosti, jasno da stvari u pravosuđu ne funkcionišu na pravi način, te da bi, kako kaže Šušak, "bilo apsurdno da jedno saopštenje izazove kolektivnu ćutnju".

Osudili "represiju" policije u Banjaluci

Opozicioni odbornici u Skupštini grada Banjaluka najoštrije su osudili represiju i kršenje osnovnih ljudskih prava koje policija svako veče sprovodi u centru Banjaluke nad građanima koji traže otkrivanje istine o ubistvu Davida Dragičevića.

Aleksandar Petković, odbornik SDS-a u Banjaluci, kaže da je postalo očigledno da je represija glavno sredstvo kojim se sadašnja vlast služi i da više ne prezaju ni od kršenja Ustava Republike Srpske.

Podsjećanja radi, policija Republike Srpske već danima legitimiše građane u centru Banjaluke ne dozvoljavajući im da se okupe i mirno izraze protest zbog ubistva Davida Dragičevića i činjenice da banjalučko Okružno tužilaštvo ne uspijeva da riješi taj slučaj.

VSTS odbio raspravu o saopštenju Tužilaštva BiH

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH odbio je prijedlog Gorana Nezirovića, sudije, da na sjednici raspravlja o saopštenju Tužilaštva BiH u kojem je najavljeno da će "ispitati motive osoba koje putem medija šalju negativne poruke o radu pravosuđa".

Prije početka sjednice VSTS-a, odnosno drugog dana zasjedanja, Nezirović je predložio da se razmotri saopštenje Tužilaštva BiH jer, kako smatra, time se guši sloboda medija. Ovaj Nezirovićev prijedlog nije prihvaćen, a kako je rekao Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a, Tužilaštvo je nezavisna institucija i ne mogu se miješati u njihova saopštenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije