BiH

Pratite nas na Google news

Tužilaštvo TK: Protiv Lijanovića vođena dva odvojena postupka

Tužilaštvo TK: Protiv Lijanovića vođena dva odvojena postupka
Foto: N.N. | Tužilaštvo TK: Protiv Lijanovića vođena dva odvojena postupka
N.N.

TUZLA - Presuda Vrhovnog suda FBiH, kojom je bivšem federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerku Ivankoviću Lijanoviću izrečena kazna zatvora od sedam godina je pravosnažna i taj postupak nema nikakve veze sa predmetom pred Sudom BiH, saopšteno je danas iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

U saopštenju se pojašnjava da su protiv Jerka Ivankovića Lijanovića dva odvojena krivična postupka vodila Tužilaštvo Tuzlanskog kantona i Tužilaštvo BiH.

"Vrhovni sud FBiH je pravosnažno osudio Lijanovića na sedam godina zatvora zbog nezakonitosti prilikom dodjele podsticaja poljoprivrednicima na području Tuzlanskog kantona i FBiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine", pojašnjava se u saopštenju zbog pogrešne percepcije u javnosti da je nakon oslobađajuće presude Suda BiH Lijanović oslobođen krivice i u predmetu koji protiv njega vodi Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

Kako je navedeno u saopštenju, riječ je o pravosnažnoj presudi, slijedi procedura propisana Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH, odnosno upućivanje osuđenog na izdržavanje kazne zatvora na osnovu pravosnažno donesene presude.

"Pravosnažnom presudom se od Lijanovića oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od oko 653.000 KM. Istom presudom je za Stipu Šakića izrečena kazna zatvora od jedne godine i novčana kazna od 18.000 KM", navodi se u saopštenju.

Kako su pojasnili, ranije su u ovom predmetu donesene pravosnažne presude za Merseda Šerifovića i Suada Čamdžića, koji su osuđeni na po dvije godine i šest mjeseci, te je od Šerifovića oduzeto 50.000 KM, a od Čamdžića 70.000 KM imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima.

U ovom predmetu ranije je na godinu zatvora osuđen i Edin Ajanović. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije