BiH

Tužilaštvo neće riješiti ignorisanje presude Ustavnog suda

Tužilaštvo neće riješiti ignorisanje  presude Ustavnog suda
Foto: N.N. | Tužilaštvo neće riješiti ignorisanje presude Ustavnog suda

SARAJEVO - Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH sutra bi trebalo da razmatra dopis Tužilaštva BiH koji se odnosi na njegovu istragu o nesprovođenju presude Ustavnog suda BiH u slučaju "Božo Ljubić" i već sada je jasno da od te istrage neće biti ništa i da neće dati nikakav rezultat.

Tužilaštvo BiH od parlamenta BiH zatražilo je izjašnjenje zbog neizvršavanja presude, a istraga u ovom slučaju otvorena je u septembru 2018. godine i to protiv NN izvršioca "zbog sumnje da je počinio krivično djelo neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH".

"Neće biti ništa od te istrage. Imali smo sličnu situaciju sa odlukom 'Sejdić i Finci' i na kraju nije bilo ništa. Treba mijenjati neke druge stvari, i Ustav, i u Ustavnom sudu BiH, ali i entitetima dati mogućnost koja će omogućiti provođenje njihovih odluka. Bez utvrđivanja odgovornosti onih koji treba da provode odluke Ustavnog suda i sankcija protiv njih, mi nećemo napraviti ništa", rekao je za "Nezavisne" Vehid Šehić, bivši predsjednik Centralne izborne komisije.

Podsjećanja radi, Ustavni sud BiH je 1. decembra 2016. godine u slučaju "Božo Ljubić" odlučio da je izbor delegata u Dom naroda FBiH neustavan, a krajem te godine parlamentu BiH i dostavio ovu odluku. Poslije toga, parlament BiH, tačnije zajednički kolegij oba doma parlamenta BiH, dostavio je Interresornoj radnoj grupi tu odluku na dalje postupanje, ali na kraju nije urađeno ništa i odluka Ustavnog suda BiH u ovom slučaju nije sprovedena. S obzirom na to da je rok za sprovođenje odluke bio 30. juni 2017. godine, odmah u julu te godine Ustavni sud BiH obavijestio je Tužilaštvo BiH da parlament BiH nije izvršio odluku Ustavnog suda BiH od 1. januara 2016. godine, kojem je trebalo više od 14 mjeseci da donese odluku o otvaranju istrage.

"Nema sankcija. Tužilaštvo BiH istragu pokreće protiv parlamenta BiH, koji je kolektivni organ, i na kraju krajeva poslanici se mogu pozvati na imunitet koji ih štiti, dakle, istraga neće donijeti ništa, i rješenje je u izmjeni Ustava i nekih zakona", rekao je Šehić dodajući da nije problem samo neprovođenje presuda Ustavnog suda BiH, već, generalno, i sudova.

I Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda BiH, kaže da Tužilaštvo BiH nikoga ne može natjerati na politički stav, ali da je Tužilaštvu BiH i institucijama ostavljena jedino ta mogućnost.

"Svojevremeno sam bila pozivana u Tužilaštvo BiH zbog sprovođenja odluke 'Sejdić i Finci'. Tužilaštvo BiH ima jedino taj mehanizam. Izabrani predstavnici naroda ne mogu se prisiljavati da donesu ovakvu ili onakvu odluku i niko vas ne može kazniti zato što zastupate politički stav u parlamentu, jer je to mjesto gdje se to radi. Tužilaštvo BiH traži da vidi šta je i da li je išta urađeno u vezi s tim pitanjem", rekla je Majkićeva za "Nezavisne".

Kada je u pitanju sam Krivični zakon, Tužilaštvo BiH NN lice parlamenta BiH tereti po članu 239, koji kaže da službeno lice u institucijama BiH, institucijama entiteta ili institucijama Brčko distrikta BiH, koje odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava ili sprečava da se takva odluka izvrši ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, biće kažnjeno kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije