BiH

Tužilaštvo o snimku Osmice i Gordane Tadić: "Formirani su predmeti"

Tužilaštvo o snimku Osmice i Gordane Tadić: "Formirani su predmeti"
Foto: N.N. | Tužilaštvo o snimku Osmice i Gordane Tadić: "Formirani su predmeti"

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH zaprimilo je dvije krivične prijave, protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, zbog više kaznenih djela, između ostalog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, ometanja pravosuđa, ucjene i drugih nezakonitih postupanja, saopšteno je iz te institucije povodom više medijskih upita o aktivnostima Tužilaštva BiH, a u vezi pojavljivanja nezakonito snimljenog snimka sastanka glavnog tužioca BiH Gordane Tadić.

"U prijavama se navode i nezakonitosti korištenja finansijskih sredstava agencije, kao i nezakonito postupanje i preduzimanje mjera i radnji praćenja i nadzora prema pojedinim osobama", dodaje se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH navodi da je na temelju prijava formiralo dva predmeta, koja su data u rad postupajućim tužiocima u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju.

"U okviru predmeta, Tužilaštvo BiH će sa partnerskim institucijama, poduzeti sve potrebne aktivnosti, na rasvjetljavanju svih okolnosti navedenog događaja, te izvršiti provjere navoda iz prijave", dodaju.

Obavještajno-bezbjednosna agencija Bosne i Hercegovine (OBA) saopštila je prethodno da je pokrenula proceduru vještačenja nezakonito snimljenog razgovora između generalnog direktora OBA Osmana Mehmedagića i glavog tužioca BiH Gordane Tadić.

Iz OBA je saopšteno da će vještačenje biti urađeno kako bi se utvrdilo ko je snimao sastanak čelnih ljudi dvije državne institucije u prostorijama Tužilaštva BiH te da će tražiti angažovanje ovlaštenih vještaka sa teritorije Evropske unije.

Takođe, biće upućena i disciplinska prijava Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a BiH kao i krivična prijava zbog nezakonitog prisluškivanja i tonskog snimanja osoba koje imaju pristup tajnim podacima.

Na snimcima koji traju skoro 90 minuta može se čuti da direktor OBA i glavna državna tužiteljka razgovaraju o predmetu "Diploma", a Mehmedagić iznosi pritužbe na račun tužioca u spomenutom predmetu Olega Čavke. Tokom razgovora dotakli su se brojnih aktuelnih tema i "zakulisnih radnji" određenih osoba. Sastanku je prisustvovala i tužiteljica Ozrenka Nešković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije