BiH

Tužilaštvo odlučilo: U TK nije bilo napada na Ustav FBiH

Tužilaštvo odlučilo: U TK nije bilo napada na Ustav FBiH
Foto: Arhiva | Tužilaštvo odlučilo: U TK nije bilo napada na Ustav FBiH

TUZLA - Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona danas je saopštilo da neće provoditi istragu protiv sedam zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona iz različitih političkih stranaka i predsjednika SDP-a BiH za krivično djelo napad na ustavni poredak FBiH i osnivanje udruženja ili nabavljanje sredstava za učinjenje krivičnih djela protiv ustavnog poretka FBiH.

Ova odluka je donesena jer prijavljena djela nisu krivična djela.

Na osnovu krivične prijave 31. decembra prošle godine, predmet je formiran.

Prijavu su podnijeli tadašnji predsjednik Skupštine TK  Žarko Vujović i premijer TK Denijal Tulumović. Naime, taj dan je 18 zastupnika Skupštine Tk održalo posebnu sjednicu.

Tužilaštvo je saslušalo veći broj svjedoka i analiziralo pribavljene materijelna dokaze te utvrdilo da nema elemenata krivičnog djela napad na ustavni poredak ili drugog krivičnog djela protiv ustavnog poretka.  Naime, u članu 149. KZ FBiH definisano  da je ovo djelo počinjeno samo ukoliko se upotrebom fizičke sile ili prijetnjom da će se upotrijebiti fizička  sila pokuša promijeniti ustavni poredak Federacije ili svrgnuti njene najviše institucije. U konkretnom slučaju, toga nije bilo, smatra Tužilaštvo.

Naredbom o neprovođenju istrage, nije obuhvaćen dio krivične prijave protiv istih skupštinskih zastupnika od istih podnosilaca,  a  koja se odnosi na krivična djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, nesavjestan rad u službi i druga prijavljena djela. Taj dio je u  fazi provjera i u postupku analize pribavljenih dokaza te nije donesena tužilačka odluka. Osim toga, Tužilaštvo provjerava i prijave koje je  podnijelo sedam skupštinskih zastupnika protiv tadašnjeg predsjednika Skupštine TK i premijera TK za više krivičnih djela, a vezanih za iste događaje. I za to se čeka tužilačka odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije