BiH

Tužilaštvo tereti Cikotića za višemilionsku štetu u budžetu BiH

Tužilaštvo tereti Cikotića za višemilionsku štetu u budžetu BiH
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | Tužilaštvo tereti Cikotića za višemilionsku štetu u budžetu BiH

SARAJEVO - Tužištvo BiH podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg ministra odbrane i aktuelnog ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića. Cikotić se tereti za zloupotrebu položaja, čime je oštetio budžet BiH za oko 9,7 miliona KM, a drugima pribavio višemilionsku imovinsku korist, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

"Cikotić se tereti da je u periodu od 2009. do 2011. godine, dok je obavljao funkciju ministra odbrane, zloupotrijebio službeni položaj tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme", saopšteno je iz ove institucije.

Iz Tužilaštva navode da je Cikotić, nezakonito i zaobilazeći procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora, nakon čega je preduzeću "Skaut" iz Zagreba izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu, umjesto zastarjelog naoružanja i municije koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja.

Cikotić se tereti da je na taj način oštetio budžet BiH za oko 9,7 miliona KM, kao i drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu.

"Optuženi se tereti da je kao službena osoba u organima izvršne vlasti u BiH, na poziciji ministra odbrane, iskoristivši svoj službeni položaj, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona BiH", navodi se u saopštenju.

U postupku dokazivanja krivice biće saslušan veći broj svjedoka svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Optužnica, koju je podigao tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, proslijeđena je na potvrđivanje Sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije