BiH

Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude Osmici i Pekiću

Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude Osmici i Pekiću
Foto: Nedžad Uglješa / Arhiva | Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude Osmici i Pekiću

SARAJEVO - Tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka zatražio je od Apelacionog vijeća Suda BiH da ukine prvostepenu presudu u predmetu protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA), i Muhameda Pekića, radnika ove agencije, koji su 19. februara oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja.

Podsjetimo, Mehmedagić, kao direktor OBA, i Pekić, kao rukovodilac Odsjeka za sajberbezbjednost u Agenciji, bili su optuženi za neovlašteno dobijanje informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića.

U optužnici je navedeno da su oni saznali da je podnesena anonimna prijava, a Pekić je, prema naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao sa direktorom "BH pošte". Oni su, dodaje se, tražili izuzeće snimka s nadzorne kamere iz "BH pošte" navodeći da je riječ o državnoj tajni.

Međutim, po tim optužbama su oslobođeni, a Tužilaštvo se žalilo, tražeći da se oslobađajuća presuda ili ukine ili da se naredi novo suđenje pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH juče je, dakle, održana žalbena sjednica. Tužilac Čavka tvrdi da je došlo do bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i da je nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Čavka je rekao da su Mehmadagić i Pekić, kako tvrdi, u vlastitom interesu preduzeli službene radnje za koje nisu imali ovlaštenja. Tužilac je još istakao da je tokom postupka bilo konstantnih pritisaka Suda koji je preuzeo ovlaštenja Tužilaštva BiH.

Ukazao je Čavka i na to da Tužilaštvu nije dopušteno ulaganje dodatnih materijalnih dokaza te da se prilikom izricanja presude, javno izneseni dio razlikovao od pismenog otpravka presude, kao i da je Sud, kako tvrdi, komunicirao s javnošću i davao upute kako da pišu o presudi.

Čavka je citirao stav prvostepenog suda "da nije svaka zloupotreba krivično djelo", što, kako smatra, dovodi u sumnju da je presuda nerazumljiva.

Sa druge strane, odbrane Mehmedagića i Pekića su zatražile od Apelacionog vijeća da se žalba Tužilaštva odbaci kao neosnovana.

Podsjetimo, sudija u ovom predmetu Branko Perić rekao je na posljednjem ročištu, kada je izrečena prvostepena presuda, da se Mehmedagić i Pekić oslobađaju optužbe jer nije dokazano da su krivi na način kako je opisano u optužnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije