BiH

Tužiocima su malo naknade, žele i kamate

Tužiocima su malo naknade, žele i kamate
Foto: Ilustracija | Tužiocima su malo naknade, žele i kamate

SARAJEVO, BANJALUKA - Za razliku od sudija i stručnog osoblja u Sudu BiH i članova i stručnog osoblja u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH, tužioci Tužilaštva BiH ne žele mirno da rješavaju spor po osnovu tužbi za isplatu toplog obroka, prevoza, regresa i odvojenog života, a sve sa ciljem da naplate i kamate na iznose koje im po sili zakona pripadaju.

Ovo se, između ostalog, može zaključiti iz Prednacrta izvještaja o radu Pravobranilaštva BiH za prošlu godinu, a u kojem se navodi da su Pravobranilaštvo BiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH sačinili i pravosudnim institucijama na nivou BiH predložili način mirnog rješavanja spora sa svim zaposlenim licima, gdje je predviđeno odricanje tužilaca od kamata u već pokrenutim sporovima, ali i izbjegavanje novih sporova, kao i troškova kamata i vođenja postupka, na način da se zaključke sudske i vansudske nagodbe.

"Prijedlog je u najvećoj mjeri prihvaćen od strane zaposlenih u Sudu BiH i VSTS, dok zaposleni Tužilaštva BiH u najvećem broju ne prihvataju ovakav vid rješavanja spora te nastavljaju da podnose tužbe protiv BiH iz osnova utvrđenog navedenim odlukama Ustavnog suda BiH", navedeno je u Prednacrtu izvještaja o radu pravobranilaštva BiH u prošloj godini.

U toku prošle godine izgubljena su 33 predmeta po osnovu naknade štete na ime toplog obroka, prevoza, regresa i odvojenog života u vrijednosti 2.034.275,21 KM, a u kojima su tužitelji bili sudije i tužioci Suda i Tužilaštva BiH, kao i stručno osoblje ovih institucija i VSTS BiH. Oni svoje tužbe temelje na odlukama Ustavnog suda BiH iz 2013. i 2014. godine, kojima je u suštini utvrđena diskriminacija sudija i tužilaca po osnovu naknada.

"Pravobranilaštvo BiH više puta je upozoravalo nadležne institucije, prije svega Parlamentarnu skupštinu BiH, o potrebi donošenja novog zakona o platama i naknadama lica zaposlenih u pravosudnim institucijama BiH, kako bi ovo pitanje bilo sistemski riješeno, što je uostalom i obaveza utvrđena odlukama Ustavnog suda BiH", navedeno je u Prednacrtu izvještaja, u kojem se navodi da je jedino moguće trajno rješenje ovog problema donošenje izmjena Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Podsjećanja radi, sudijama i tužiocima po osnovu Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, koji je usvojen 2005. godine, nisu predviđene naknade za topli obrok, prevoz, odvojen život i smještaj kao što na to imaju pravo zaposleni u institucijama BiH. Zbog ovoga sudije i tužioci u pravosudnim institucijama BiH tužili su BiH i Ustavni sud BiH odlučio je da oni imaju pravo na to.

Nakon toga sudije i tužioci počeli su s masovnim tužbama protiv BiH, a Savjet ministara nekoliko puta je predlagao izmjene zakona koje bi im omogućile pravo na te naknade. Međutim, u parlamentu BiH nije bilo razumijevanja i nekoliko puta ti zakoni su odbijani. Zanimljivo je da sudije i tužioci prema zakonu iz 2005. godine imaju pravo i na regres, koji iznosi oko 2.000 KM, a koji je, sa druge strane, u institucijama BiH daleko manji. Bilo je pokušaja i da se izmjenama zakona sudijama i tužiocima ukine pravo na regres, a omoguće naknade za topli obrok, prevoz, odvojen život i smještaj, međutim ni to nikada nije dobilo zeleno svjetlo.

"Imajući u vidu da se radi o važnom pitanju koje se odnosi na nosioce pravosudnih funkcija na nivou BiH te da se Vijeće nije imalo priliku izjasniti u odnosu na rješenje iz prijedloga zakona koja se odnose na regres, skrećemo pažnju na član IX, stav 2. Ustava BiH, koji propisuje da naknada za lica koja obavljaju funkcije u institucijama BiH ne može biti umanjenja za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije", pisalo je u jednom od pisama koje je VSTS uputio poslanicima i delegatima parlamenta BiH, ali do danas to pitanje još nije riješeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije