BiH

U 550 javnih firmi radi više od 80.000 radnika

U 550 javnih firmi radi više od 80.000 radnika
Foto: CCI | U 550 javnih firmi radi više od 80.000 radnika

SARAJEVO - Centri civilnih incijativa (CCI) otvorili su za javnost interaktivnu mapu svih javnih preduzeća u Bosni i Hercegovini koja će građanima olakšati pretragu i pristup informacijama o poslovanju javnih preduzeća, saopštili su iz CCI.

Dodaju da u preko 550 javnih preduzeća radi više od 80.000 zaposlenih.

"Prihodi javnih preduzeća iznose više od 6,7 milijardi KM godišnje, a ukupne obaveze premašuju 9,3 milijarde KM", navode iz CCI.

Međutim, kako ističu, iako se radi o značajnom dijelu javnog sektora u BiH, mnoga javna preduzeća nemaju javno dostupne podatke o svom poslovanju, čime se dugi niz godina krši i Zakon o javnim preduzećima, a građani istovremeno nemaju uvida u trošenje javnih sredstava i rad javnih preduzeća.

Osim toga, ne postoji dovoljno dobra struktura koja bi uspjela prikazati ovaj sektor, kao i kontrolne jedinice koje bi kvaliteno provodile nadzor na ovim sektorom, dodaju iz CCI.

"U BiH ne postoji ni centralizovani registar javnih preduzeća, a postojeći registri koji su uspostavljeni na entitetskim nivoima imaju značajne nedostatke, koji se prije svega ogledaju u neredovnom ažuriranju istih, te u nedovoljnim informacijama o detaljima rada javnih preduzeća, kao i na neobuhvatanju svih javnih preduzeća", naveli su iz CCI.

Prema njihovim riječima, ovo je samo jedna od posljedica manjka kontrole nad poslovanjem javnih preduzeća i nedostatka odgovornosti u upravljanju javnim preduzećima.

Centri civilnih inicijativa su zbog toga kreirali jedinstveni registar svih javnih preduzeća u BiH i široku bazu podataka o poslovanju javnih preduzeća, čijom je kombinacijom uspostavljena interaktivna mapa svih javnih preduzeća u BiH koju će svi moći pretraživati na veoma jednostavan način, koristiti je kao alat i vrlo brzo doći do informacija o poslovanju javnih preduzeća.

"Interaktivna mapa je zapravo kreirana jer ne postoji sličan registar javnih preduzeća putem kojeg bi javnost imala uvida koliko ima javnih preduzeća i kako ona posluju, a što je i jedan od preduslova za praćenje njihovog rada", ističu iz CCI.

Interaktivnu mapu javnih preduzeća može se pronaći na portalu www.odgovorno.ba ili klikom na link www.shorturl.at/kzOZ2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije