BiH

Marš "Besmrtnog puka" u Banjaluci (VIDEO)

Marš "Besmrtnog puka" u Banjaluci (VIDEO)
Foto: Dražan Pozderović | U Banjaluci počeo marš "Besmrtnog puka"

BANJALUKA – U Banjaluci je počeo marš "Besmrtnog puka" od Trga Krajine do Trga palih boraca povodom obilježavanja 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom.

Položeni su vijenci na Spomenik žrtava fašizma.

Položili su ih, između ostalih, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS, Danijel Egić, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Dodik je naveo da se svake godine okupljamo ovdje jer je ovo Dan pobjede.

"Borba protiv fašizma je bila časna, okupila je borce za slobodu. Srpski narod je bio masovan u narodnooslobodilačkom pokretu. Podaci pokazuju da su 80 odsto partizana činili Srbi. U genezi borbe za slobodu srpskog naroda treba da se pamti činjenica da je u preko 400 godina otomanske vladavine podignuto više od 140 ustanaka Srba", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, u narodnooslobodilačkoj borbi su dominirali Srbi i oni su bili ti koji su se najviše borili za slobodu.

"Republika Srpska je antifašistički projekat i od početka se borila za antifašizam i za to će se nastaviti boriti. Srbi koji su donijeli slobodu drugim narodima na početku i sredinom prošlog vijeka, na kraju vijeka su počeli da se satanizuju. Srpska ima namjeru samo da bude jača u institucionalnom i bilo kojem drugom smislu. BiH nema demokratski potencijal. Mi kažemo da ili ćete vratiti ustavnu BiH kao što piše u Ustavu BiH ili ćemo se mi morati okupiti oko nezavisne Republike Srpske. Mi moramo da vodimo računa o svojim interesima. Mi hoćemo da sarađujemo sa svima, ali na Zapadu hoće da svi koji su uz Rusiju ne valjaju. Kako da se slavi Dan pobjede nad fašizmom?", upitao je Dodik.

Slobodan Šobić, predsjednik Udruženja SUBNOR-a Republike Srpske, zahvalio se građanima jer su došli u ovolikom broju što je znak da ljudi nisu zaboravili šta se desilo u Drugom svjetskom ratu.

"Ovdje smo da pošaljemo poruku mira svima, bez obzira bilo koje rase, vjere ili nacije bili, kako se ovo nikada više ne bi ponovilo. Mladima moramo ostaviti našu kulturu i dostignuća, a prije svega slobodu i mir", kazao je Šobić.

Igor Kalabuhov, ambasador Ruske Federacije u BiH, istakao je da mu je izuzetna čast što je šetao sa "Besmrtnim pukom", u, kako je on rekao, bratskoj Banjaluci.

"Ovo je srećan praznik koji je bio i biće za Rusku Federaciju. Svake godine sve više osjećamo snagu koju su imali naši preci koji su izvojevali veliku pobjedu. Nikada nećemo odustati od ljubavi prema otadžbini, našoj vjeri i tradiciji koju su naši oreci njegovali. Nažalost, Zapad to sve češće čini. Sebe možemo zaštititi samo povratkom svojim korijenima, to jest našim precima", naglasio je Kalabuhov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije