BiH

U Banjaluci promovisana knjiga "Istina o genocidu i zločinima"

U Banjaluci promovisana knjiga "Istina o genocidu i zločinima"
Foto: Dijana Petrušić | U Banjaluci promovisana knjiga "Istina o genocidu i zločinima"

BANJALUKA - Promocija nove knjige Milana Ljepojevića "Istina o genocidu i zločinima" održana je danas u Banjaluci u Akademiji nauke i umjetnosti RS.

Knjiga govori o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima učinjenim u NDH, ubijenoj djeci, kao i o nastavljenim zločinima sa naglaskom da se do istine mora doći kako se zlo ne bi ponovilo.

Kako je rekao Ljepojević,  knjiga ima 640 strana, te njen obim i naziv govore o tome koliko se težak genocid dogodio.

"U ovoj knjizi su zapisana imena 8.030 djece koja su poginula na prostoru Bosne i Hercegovine koja su imala do 14 godina, a stradala su u jasenovačkim logorima. Od ovog broja najveći dio je nastradalih je iz Gradiške i Kozarske Dubice gdje je stradalo 5.500 nevine djece", rekao je Ljepojević i dodao da je ovo samo jedan dio spisaka stradalih.

Osim Ljepojevića, o njegovoj knjizi čiji je izdavač 'Nezavisne novine' govorili su recezenti Saša Mićin i Milan Blagojević.

Milan Blagojević rekao je da je knjiga podjeljena na šest cjelina, a posebno je izdvojio onu koja je posvećena monstruoznim zločinima nad djecom, najvećim dijelom srpskom, u logorima Jastebarsko, Sisak i Jasenovac.

"U tom pogledu je knjiga dokumentarističko djelo koje sadrži precizno spisak sa imenima više od 8.000 zločinački pobijene djece. Drugi dio koji bih izdvojio jeste onaj posvećen diktatorskom i tiranskom sistemu vladanja razvijenom u BiH koji je diktatura 'oherizma', koja nema niti može imati uporište u međunarodnom i domaćem pravnom poretku", rekao je Blagojević.

Saša Mićin rekao je da ova knjiga detaljno opisuje mnoge stvari pogotovo u vezi sa sistemom ustaških logora Jasenovac.

"Ova knjiga je knjiga budućnosti koja treba mladim ljudima da bi se sačuvala kultura sjećanja ove istorije", rekao je Mićin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije