BiH

U Beogradu počeo program manifestacije "Dani Srpske u Srbiji"

U Beogradu počeo program manifestacije "Dani Srpske u Srbiji"
Foto: rtrs | U Beogradu počeo program manifestacije "Dani Srpske u Srbiji"

BEOGRAD - U Beogradu je večeras počeo svečani program manifestacije Dani Republike Srpske u Srbiji, uz intoniranje himni Srpske i Srbije, koje je izveo dječiji hor.

Svečanosti prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji otvara ovu manifestaciju u Kombank dvorani, te zvaničnici i ministri Srpske i Srbije, kao i predstavnici Srpske pravoslave crkve, princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, te javne i kulturne ličnosti.

Ovu šestu po redu manifestaciju organizuje Predstavništvo Srpske u Srbiji, a planirano je da se, osim predsjednika Srpske, prisutnim obrate i direktor Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i vikarni episkop patrijarha srpskog Stefan.

Dani Republike Srpske u Srbiji trajaće do 8. septembra i imaće ukupno 25 programa realizovanih u 19 gradova i opština u Srbiji u 35 izvođenja.

Manifestacija se organizuje sa željom da se građanima Srbije predstavi kulturu, umjetnost, nauku, prosvjetu i privredu Republike Srpske.

U umjetničkom dijelu programa u Kombank dvorani, prema scenariju i u režiji Dragana Elčića, učestvuju Bora Dugić, Biljana Đurović, Nebojša Dugalić, Dječiji hor "Izvornik" - dirigent Hristijana Sandić, Hor Dečijeg kulturnog centra Beograd - dirigent Nevena Ivanović, hor AKUD "Ivo Lola Ribar" - dirigent Milovan Pančić, plesna grupa "Una Saga Serbika" i Dragoljub Đuričić i njegovi bubnjari.

Tokom manifestacije, Srpsku će predstaviti naučne, kulturne i umjetničke institucije, profesionalna i amaterska pozorišta i grupe, kao i kulturno-umjetnička društva, klubovi i udruženja, a nastupiće i samostalni umjetnici, glumci i književnici.

Predviđeno je da sutra budu održani programi u Beogradu, Vršcu, Zrenjaninu, Smederevskoj Palanci, Užicu i Subotici, a u srijedu, 5. septembra, u Novom Sadu, Somboru, Vranju, Inđiji, Užicu, Loznici, Kragujevcu, Aranđelovcu, Nišu i Beogradu.

U četvrtak, 6. septembra, programi će biti održani u Beogradu, Subotici, Nišu, Aranđelovcu, Kraljevu, Vrnjačkoj Banji, Loznici, Sečnju i Novom Sadu, a u petak, 7. septembra, u Subotici, Kruševcu, Topoli i Beogradu.

U subotu, 8. septembra, programi će biti održani u Beogradu i u Subotici, gdje će svečano biti zatvorena ovogodišnja manifestacija.

Cicović: Potreba za slogom, jedinstvom i sabornošću srpskog naroda

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je večeras na svečanom otvaranju "Dana Srpske u Srbiji" da se ovom manifestacijom i ove godine želi naglasiti potreba za slogom, jedinstvom i sabornošću srpskog naroda, u kojoj se njeguje i čuva srpski jezik i pismo, vjera i tradicija.

"Svjesni smo i znamo da je svaki politički pritisak na Republiku Srpsku istovremeno i pritisak na Srbiju, ne samo kao državu koja je garant Dejtonskog sporazuma, nego i kao državu istog naroda, srpskog naroda, i zato želimo da i ove godine naglasimo tu potrebu za slogom, za jedinstvom i sabornošću", poručio je Cicović na svečanosti u Kombank dvorani u Beogradu.

On je napomenuo da se veliki pritisci na Srbiju zbog Kosova i Metohije osjećaju i u Republici Srpskoj - "kako na političkoj sceni, tako i u duši svakog našeg čovjeka".

Cicović je istakao da su "iz te politike i iz te naše duše" nastali i programi koje je Predstavništvo organizovalo ove godine - od Vranja do Subotice i od Vršca do Loznice.

"Naša želja je da ovom manifestacijom na najbolji način predstavimo privredu, nauku, kulturu i umjetnost Republike Srpske. Ta želja svake godine pred nas stavlja sve veće i veće izazove: da od mnogo ponuđenih programa izaberemo one najbolje, one koji će biti ne samo slika trenutnog stanja u ovim oblastima u Republici Srpskoj, nego da istovremeno pokažu i koliko je velika i snažna veza Srpske i Srbije", rekao je Cicović.

Direktor Predstavništva Republike Srpske poželio je građanima Srbije da uživaju u programima manifestacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije