BiH

U BiH u 2020. 70 potencijalnih žrtava trgovine ljudima

U BiH u 2020. 70 potencijalnih žrtava trgovine ljudima
Foto: Image by sammisreachers from Pixabay | U BiH u 2020. 70 potencijalnih žrtava trgovine ljudima
N.N.

SARAJEVO - U BiH je u 2020. godini identifikovano ukupno 70 potencijalnih žrtava trgovine ljudima kojima je trgovano u svrhu seksualnog iskorištavanja, prosjačenja i drugih oblika iskorištavanja, što predstavlja blago povećanje u odnosu na ranije izvještajne periode.

Ovo se navodi u Izvještaju Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti trgovine ljudima i o implementaciji Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH za 2020. godinu, koji je Savjet ministara BiH danas usvojio.

Za krivična djela povezana sa trgovinom ljudima, tužilaštva u BiH su donijela 38 naredbi o provođenju istraga protiv 43 lica i podigla 25 optužnica protiv 27 lica, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Sudovi u BiH su u toku 2020. godine izrekli 30 osuđujućih presuda protiv 30 lica, za krivična djela povezana sa trgovinom ljudima. Donesena su i četiri rješenja o izricanju vaspitnih mjera protiv četvoro maloljetnika.

Tokom 2020. godine BiH je nastavila ulagati napore kako bi se suprotstavila trgovini ljudima, te su provedene brojne aktivnosti za unapređenje pravnog i institucionalnog okvira, jačanje istraživanja i gonjenja krivičnih djela trgovine ljudima i srodnih krivičnih djela, jačanje mehanizama za identifikaciju i zaštitu žrtava trgovine ljudima, prevenciju trgovine ljudima i izgradnju mehanizama koordinacije i saradnje nadležnih institucija, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva u aktivnostima suprotstavljanja trgovini ljudima.

Na osnovu Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH 2020 - 2023, tokom 2020. godine su provedene aktivnosti na imenovanju koordinatora i koordinacionih timova na svim nivoima vlasti u BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije