BiH

U KS vakcinisana 5.062 zdravstvena radnika

U KS vakcinisana 5.062 zdravstvena radnika
Foto: Ilustracija | U KS vakcinisana 5.062 zdravstvena radnika
Srna

SARAJEVO - U Kantonu Sarajevo su vakcinisana 5.062 zdravstvena radnika i saradnika, saopštila je kantonalna Vlada.

Riječ je o radnicima i saradnicima u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, što predstavlja 76 odsto vakcinisanih u odnosu na iskazane potrebe iz februara.

Do sada je Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo zaprimio ukupno 7.286 doza vakcina protiv virusa korona i to 2.100 doza AstraZeneca vakcina, donacija Srbije, 1.596 doza vakcina Pfizer, kao i 3.590 doza vakcina AstraZeneca iz kontigenta Kovaks mehanizma.

Preostalih 2.210 doza vakcina AstraZeneca biće distribuirane tokom sutrašnjeg dana prema mobilnim timovima za vakcinisanje u Dom zdravlja Kantona Sarajevo, čime započinje vakcinacija korisnika i zaposlenih u staračkim domovima.

Zavod je juče zaprimio i 1.884 doza Sinovac vakcine iz donacije Turske, čija distribucija još nije započela, a uskoro se očekuje i distribucija 10.000 vakcina AstraZeneca koje su donacija Srbije za Kanton Sarajevo.

Pošiljka vakcina stigla je 9. aprila i čekaju se rezultati kontrole od Agencije za lijekove i medicinska sredstva, a nakon što dobije zeleno svjetlo započinje program masovne vakcinacije u Zetri, prema ranije utvrđenim prioritetima i to za građane starije od 75 godina.

Proces vakcinacije u Kantonu Sarajevo je započeo prema utvrđenim prioritetima 10. marta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije