BiH

U Mostaru smještaj za porodice boraca Islamske države iz BiH?

U Mostaru smještaj za porodice boraca Islamske države iz BiH?
Foto: N.N. | Ilustracija

MOSTAR - Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izjavila je u Mostaru kako je centar za prihvat izbeglica BiH u sjevernom dijelu grada "moguća opcija" za smještaj porodica bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države (ID) koje se vraćaju iz Sirije i Iraka.

"Ako nemaju gdje da borave na drugom mjestu, moguće je da budu smješteni u ovaj centar. Salakovac je moguća opcija", rekla je Borovac iz vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prenosi Hina.

Ona je tako odgovorila na novinarsko pitanje da li je Centar za prihvat izbjeglica u Mostaru moguća lokacija za smještaj porodica nekadašnjih terorista.

Pojasnila je pri tome kako procjene o njihovom povratku iz Sirije i Iraka vodi ministarstvo bezbjednosti u saradnji s partnerskim institucijama iz svijeta.

Prema medijskim izvorima na području Sirije trenutno boravi oko tri stotine osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a među njima je dvije stotine djece.

Vlasti u BiH i bezbjednosne agencije imaju informacije da je u zarobljeničkim logorima u Siriji najmanje 50 muškaraca koji su se borili u islamističkim terorističkim organizacijama i još toliko žena.

Ranije se nagađalo da je tamo i 80-oro djece čiji su roditelji iz BiH, ali prema sadašnjoj procjeni njihov je broj znatno veći, čak 200 djece, navodi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije