BiH

U RS najmanje naknade za otpuštene radnike

U RS najmanje naknade za otpuštene radnike
U RS najmanje naknade za otpuštene radnike

BANJALUKA - Naknada koju primaju radnici u RS nakon što dobiju otkaz najmanja je u regionu i imaju pravo na nju najkraći period.

Ovo je istakla Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, naglašavajući da Sindikat već godinu dana zahtijeva izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju, kojim bi se ova naknada povećala, kao i period primanja.

"Ta naknada koju primaju radnici u RS najmanja je u okruženju i iznosi svega 250 KM, radnici na nju imaju pravo najduže godinu dana, i to oni radnici koji imaju staž 30 i više godina. Na primjer, radnik koji ima dvije godine staža ima pravo dva mjeseca da prima naknadu, a ako ima šest godina staža naknadu dobija šest mjeseci. To je sramno malo", istakla je Mišićeva.

Ona je navela da, na primjer, u Federaciji BiH ta naknada iznosi 350 maraka i radnici je primaju 24 mjeseca, dok u Srbiji iznosi otprilike 370 KM.

"U Hrvatskoj je to najbolje uređeno i kod njih je radnik bukvalno obezbijeđen. Ako ostane bez posla, naknadu prima dok se ponovo ne zaposli ili ne ostvari penziju i ona iznosi između 350 i 970 maraka", kazala je Mišićeva.

Ona je naglasila da će u februaru biti tačno godina kako su tražili izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju, ali da do sada nisu naišli na razumijevanje u Vladi RS.

"S obzirom na to da Zavod za zapošljavanje RS posljednjih godina ima suficit na osnovu priliva ovih sredstava, mi smatramo da imamo prostora tražiti povećanje i da to treba da nam odobre", kazala je Mišićeva.

Ona je naglasila da ako već radnici kroz doprinose i poreze izdvajaju novac za ove namjene, to su radničke pare.

"Zato bi trebalo da imaju bolja prava ako ne daj bože ostanu bez posla", navela je predsjednica Saveza sindikata RS.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, na kraju 2015. godine pravo na ovu naknadu je ostvarilo 2.026, a prošle godine 1.948 osoba.

Jedna Banjalučanka koja je ostala bez posla i koja je kratko vrijeme primala naknadu kaže da je to premalo, te da gubi nadu da će naći novi posao.

"Kod nas je sve na kašičicu i ta naknada i plata ako si na minimalcu. Ko dobije otkaz upada u agoniju", kaže ona.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da poslodavci podržavaju da se naknada poveća ako za to ima novca.

"Svi zajednički treba da se trudimo da radnici ne dobiju otkaz, to treba da bude naša najvažnija aktivnost, a ako je to već neminovno  onda treba da nastojimo da povećamo ovu naknadu da radnici budu obezbijeđeni dok ne nađu posao", smatra Škrebić.

On je kazao da nema smisla da se sredstva Zavoda za zapošljavanje koriste isključivo za nova zapošljavanja, jer to nije posao ove institucije.

Milenko Savanović, ministar rada i boračkoinvalidske zaštite RS, rekao je da su izmjene spomenutog zakona planirane i kao nacrt bi trebalo da ide u proceduru u aprilu, a kao prijedlog u junu.

"Ne mogu sada reći da li će naknade biti povećane, ali čim idu izmjene zakona znači da će te izmjene ići nabolje", naglasio je Savanović.

Ministar je dodao da stav Sindikata da nova zapošljavanja ne treba da se finansiraju iz sredstava Zavoda za zapošljavanje nisu na mjestu, jer "uvijek je bilo da oni koji rade pomažu onima koji ne rade".

Naknada

  • RS………. 250 maraka
  • FBiH…….350
  • Srbija…......370
  • Hrvatska……970

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije