BiH

Pratite nas na Google news

U Republici Srpskoj referendum o 9. januaru kao Danu RS (FOTO)

U Republici Srpskoj referendum o 9. januaru kao Danu RS (FOTO)
U Republici Srpskoj referendum o 9. januaru kao Danu RS (FOTO)
U.Vukić, Foto: A. Čavić

BANJALUKA – Najviši zvaničnici Republike Srpske danas su nakon višečasovnog sastanka u Palati Republike, koji je sazvao predsjednik RS Milorad Dodik, odlučili su da se u narednom periodu raspiše referendum na kom će se građani RS izjasniti o tome da li podržavaju Odluku Ustavnog suda BiH o Danu RS i da li su za to da 9. januar ostane Dan RS.

„Odluka Ustavnog suda BiH o tome da 9. januar proglasi kao neustavan Dan RS je na sastanku odbačena kao neprimjenjiva, a svi učesnici razgovora ostali su pri Deklaraciji Narodne skupštine RS. Prestavnici RS će brzo predložiti promjenu Zakona o Ustavnom sudu koji treba da se usvoji u roku od 120 dana i da se izbace strane sudije iz tog suda. Ukoliko se to ne dogodi mi ćemo odlučiti o daljem učešću srpskih predstavnika u institucijama BiH“, rekao je Dodik.
 
Operativni plan o provodjenju ovih stavova uskoro će biti sačinjen.
 
Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH i lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da se zvaničnici RS protive da Ustavni sud nastavi da radi ono što je radio OHR.
„Donošenjem novog zakona Ustavni sud ne bi više bio politički faktor. Ovo je problem preko kojeg se ne može preći, a on se tiče i Hrvata i Bošnjaka i zasigurno sve to nije ni u njihovom interesu“, rekao je Bosić.
 
Lider Socijalističke partije RS Petar Đokić kazao je da će RS sačekati da li će biti spremnosti drugih naroda da ide promjena Zakona o Ustavnom sudu BiH, a potom će se srpski zvaničnici opet sastati i donijeti odluku.
Predsjednik DNS Marko Pavić rekao je da su zvaničnici večeras konstatovali da je Odluka Ustavnog suda neodrživa i da su je donijele strane sudije kojima je mandat istekao prije pet godina.
 
On je dodao da su strane sudije ovom Odlukom pokazale da žele da mijenjaju sam Ustav. Lider PDP-a Branislav Borenović rekao je da su svi učesnici sastanka pokazali da se ne odriču Dana RS 9. januara i da će Republika Srpska nastaviti da ga slavi.
„Pozivamo sve u FBiH da sjednemo i kreiramo i usvojimo zakon o Ustavnom sudu BiH gdje više neće biti preglasavanja jednog ili dva naroda nego će se donositi odluke na dobro svih“, rekao je Borenović.
 
Predsjednik NDP Dragan Čavić rekao je da je današnji stav jedinstven stav svih političkih faktora u RS. „Niko od nas nije spreman da žrtvuje identitet RS zarad bilo kakvog političkog cilja“, rekao je Čavić i podsjetio da su dvojica sudija Ustavnog suda BiH bivši visoki funkcioneri SDA. Svi učesnici današnjeg sastanaka izrazili su zadovoljstvo dogovorom i jednistvenim stavom.
 
Sastanku u Palati Republike prisustvovali su premijer Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH i lider SDS-a Mladen Bosić, predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić i predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, Inicijativi predsjednika Srpske odazvali su se predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.
 
Ustavni sud BiH utvrdio je u četvrtak, 26. novembra, da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH. Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u aprilu Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj republički praznik proglasio neustavnim. Lideri DNS-a, SNSD-a i SP-a Marko Pavić, Milorad Dodik i Petar Đokić izrazili su ranije na sastanku u Prijedoru jedinstven stav da je odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske politički akt i zatražili hitno donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim bi sudije stranci bili izbačeni iz ove institucije.
 
Izjavu političkih lidera, sačinjenu u 13 tačaka, pogledajte OVDJE!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije