BiH

U SDS-u borba za svakog delegata

U SDS-u borba za svakog delegata
Foto: N.N. | U SDS-u borba za svakog delegata

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako je do sjednice Skupštine SDS-a na kojoj će biti izabran novi predsjednik stranke ostalo svega petnaestak dana, samo tri opštinska odbora zvanično su sprovela proceduru i predložila svoje kandidate, i to Prnjavor, Krupa na Uni i Šamac, a kako se bliži sjednica, situacija se sve više komplikuje.

Vukota Govedarica, aktuelni lider ove stranke, i Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a, i dalje važe kao favoriti u trci za predsjednika SDS-a, iako su još u igri i Mirko Šarović, aktuelni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, i Mićo Mićić, gradonačenik Bijeljine, mada gotovo sve informacije govore da su kandidature ove posljednje dvojice samo taktička igra i da će se na kraju povući u ime jednog od kandidata, po svemu sudeći Miličevića.

Ipak, mnogi u ovoj stranci još vjeruju da će se postići dogovor i da će na sjednici Skupštine, koja bi trebalo da bude održana oko 15. juna, biti samo jedan kandidat, što sada djeluje poprilično nemoguće.

"Ubijeđen sam da će biti jedan kandidat i da će biti postignut dogovor unutar stranke da imamo samo jedno ime na sjednici Skupštine", rekao je za "Nezavisne" Nemanja Vasić, član Predsjedništva SDS-a.

Mnogi članovi SDS-a izbore ne žele da komentarišu javno, istovremeno naglašavajući da se u ovom trenutku ništa ne zna, te da sve ide ka tome da na kraju koplja ukrste Miličević i Govedarica, ali da niko sa sigurnošću ne može tvrditi koji od ova dva kandidata ima prednost.

"Na zasjedanju Skupštine stranke biće tajno glasanje. Gradski odbor Banjaluka zvanično je podržao Govedaricu, ali niko sa sigurnošću ne može tvrditi da će 45 delegata glasati za njega. Ako ima imalo razuma, biće jedan kandidat", ispričao je jedan zvaničnik SDS-a.

Što se tiče broja delegata u Skupštini, i tu se vodi pravi mali rat, s obzirom na to da će oni na kraju odlučiti ko će u naredne četiri godine voditi najveću opozicionu stranku u Republici Srpskoj. Problem je što jedan dio SDS-a smatra da Doboj ne treba da da onoliko delegata koliko mu po definisanim kriterijumima pripada, s obzirom da praktično stranka više ne postoji na toj teritori jer je njen lokalni lider Obren Petrović postao šef SNSD-a. U slučaju da se budu pridržavali definisanih kriterijuma, iz Doboja bi, recimo, sjednici Skupštine SDS-a trebalo bi da prisustvuje 37 delegata i većinom podržavaju Govedaricu, što se drugima u stranci nimalo ne sviđa.

Kriterijumi za izbor delegata za Skupštinu SDS-a potvrđeni su u stranačkim organima i o njima su se svi složili, a u suštini, u obzir se uzima veličina izborne jedinice i rezultat koji je ostvaren. Tako, recimo, osim Banjaluke, koja će dati 45 delegata, i Doboja, iz kojeg će doći njih 37, od većih centara Bijeljina će imati 42 delegata, Prijedor 16, Zvornik 15, isto kao i Istočna Ilidža.

"Ljudi s područja odakle je Šarović, znači Pale, Sokolac, Istočna Ilidža, podržavaju Miličevića, a oni s područja iz kojeg dolazi Miličević, tačnije iz Prnjavora, podržavaju i kandiduju Šarovića. Ako ne bude razuma, na lokalne izbore ne treba ni da izlazimo", ispričao je jedan zvaničnik SDS-a dodajući da nije isključeno da zbog kašnjenja u sprovođenju unutarstranačkih izbora sjednica Skupštine SDS-a bude odgođena za jul.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije