BiH

U Sarajevu prva zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije

U Sarajevu prva zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije
U Sarajevu prva zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije

SARAJEVO - U Sarajevu će danas biti održana prva zajednička sjednica Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.

Članovi vlade Srbije, predvođeni premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, stigli su sinoć u Sarajevo.

Najavljena su potpisivanja četiri protokola; prvi koji se tiče nestalih osoba, zatim u oblasti telekomunikacija, zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa, kao i u oblasti zašitte životne sredine, odnosno upravljanja čvrstim otpadom u slivu rijeke Drine.

Teme sjednice biće i izgradnja pruge Beograd-Sarajevo, puta BiH-Šabac-Novi Sad i postavljanje kabla od 110kW između Bratunca i Ljubovije.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić najavio je da će na dnevnom redu biti i pitanje naknade za poplavljena područja za četiri opštine na strani BiH, povećanje spoljnotrgovinskog obima, uklanjanje svih postojećih carinskih barijera, daljnja liberalizacija i sloboda kretanja roba, ljudi i kapitala.

U Sarajevu je ranije saopšteno da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH preduzela sve mjere u cilju kreiranja bezbjednosnog ambijenta da posjeta delegacije Srbije, na čelu sa premijerom Vučićem, protekne na najbezbjedniji način.

Zajednička sjednica dviju vlada trebalo je da bude održana još 2013. Ovu sjednicu premijer Srbije Vučić i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zvizdić dogovorili su prije mjesec dana na skupu u Strazburu.

Premijer Vučić je izjavio da je Srbiji regionalna stabilnost veoma važna i da će Beograd učiniti sve da ona bude očuvana.

Vučić je rekao da ne strahuje za bezbjednost nakon napada u Srebrenici 11. jula ove godine, te dodao da će za nekoliko dana ponovo otići u to mjesto, gdje će učestvovati na razvojno-investiciona konferencija.

Vezana vijest:

Vučić u Sarajevu: Srbija i BiH moraju zajedno da grade budućnost (FOTO)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije