BiH

U TK počela vakcinacija dozama iz Srbije

U TK počela vakcinacija dozama iz Srbije
Foto: N.N. | U TK počela vakcinacija dozama iz Srbije

TUZLA - Vakcinacija građana starije životne dobi počela je danas u Tuzlanskom kantonu.

U Tuzli građani se mogu vakcinisati na šest punktova uz poštivanje svih mjera. 

Riječ je o vakcinama koje su ostale od donacije Srbije, a koje su bile prvenstveno namijenjene za zdravstvene radnike i dio njih se vakcinisao.

Riječ je o vakcinama Astra Zeneca. Na mjestima gdje se radi vakcinacija, građani su raspoređeni po terminima kako bi se izbjegle gužve ali i ispoštovale epidemiološke mjere. 

"Sa vakcinacijom smo počeli u osam sati na dva punkta, narednih dana nastavljamo u skladu sa našim resursima.  Trenutno imamo na raspolaganju 860 doza vakcine. Tako da ćemo u ova tri dana stići vakcinasti sve sugrađane koji su planirani i pozvani“, kazala je Samira Srabović, doktorica iz Doma zdravlja Tuzla.

Trenutno se radi o građanima starijim od 75 godina. Ako ne bude dovoljan odziv tih građana, onda se pomjera dobna granica i pozvat će se građani od 65- 75 godina.

Vakcinacija je na dobrovoljnoj osnovi, a odziv u Tuzli je dobar, kažu doktori.

"Svim građanima bez obzira bili hronični bolesnici ili ne, bilo koje životne dobi, preporučujem da se vakcinišu bilo kojom raspoloživom vakcinom. Dakle, ako je struka i nauka pokazala da je vakcinacija protiv virusnih i zaraznih bolesti, jedina prava prevencija da se spriječi širenje virusa, svi trebamo prihvatiti vakcinaciju i nadam se većoj količini vakcina“, ističe doktorica. 

Među vakcinisanima je danas bio i Enver Pjanić koji ima 77 godina.

"Drago mi je da sam se vakcinisan. Zbog drugih, nastavit ću se pridržavati mjera ali mi je ovo veliko rastrećenje jer vjerujem u vakcinu. Ja se vakcinišem i protiv gripa“,  ističe ovaj Tuzlak.

Inače, Tuzlanski kanton očekuje veće količine vakcine i masovnu vakcinaciju.

"Kada budemo počeli sa masovnom vakcinacijom domovi zdravlja i ambulante će biti premale da prime tu količinu stanovništva, te smo razmatrali otvaranje punktova za vakcinaciju izvan domova zdravlja“, kazala je Majda Sarihodžić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

Za fazu masovne vakcinacije, predložena je dvorana Mejdan, ambulante, prostori mjesnih zajednica, itd. Međutim, najavljene količine vakcina, još nisu stigle.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije