BiH

Moguća zajednička sjednica Savjeta ministara i Vlade Srbije: U fokus staviti projekte

Moguća zajednička sjednica Savjeta ministara  i Vlade Srbije: U fokus staviti projekte
Foto: N.N. | U fokus staviti projekte, moguća Zajednička sjednica Savjeta ministara i Vlade Srbije

BEOGRAD - Dobri bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije veoma su važni za obje države, ali i cijelu regiju.

Ovo je istaknuto na sastancima Elmedina Konakovića, ministra spoljnih poslova BiH koji je u Beogradu razgovarao sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, Anom Brnabić, premijerom te Tanjom Mišović, ministrom za evropske integracije Srbije. 

Vučić je naglasio dosljednost Srbije politici očuvanja mira i stabilnosti u regionu i poštovanja međunarodnog prava, kao i da u tom smislu Srbija poštuje integritet BiH i Republike Srpske unutar BiH, saopšteno je iz pres službe predsjednika Srbije. On je ponovio da Srbija poštuje i svaki dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda u okvirima postavljenim Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Vučić je ponovio da Srbija pozdravlja odluku o dodjeljivanju BiH statusa kandidata, istakavši da je to pozitivan signal za dalji napredak i povezivanje cijelog regiona. Sagovornici su se saglasili da, u tom kontekstu, realizacija zajedničkih infrastrukturnih projekata, među kojima je trenutno svakako najvažniji izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, daje dodatni impuls snažnom jačanju ekonomske saradnje, ali i boljem povezivanju.

"Potencijali i šanse koje imaju BiH i Srbija su velike, i pokazano je zajedničko interesovanje da upravo realizacija konkretnih projekata bude ono što će se u narednom periodu staviti u fokus", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH. 

U saopštenju se ističe da je Konaković izrazio svoje vjerovanje da se radom nadležnih institucija može ostvariti konstruktivan dijalog i otvoriti prostor za unapređenje odnosa koji će biti od koristi za život građana obje države, te da su stabilnost, sigurnost i ekonomski napredak u interesu i BiH i Srbije. 

"Kazao je da je važno održavati institucionalnu saradnju, odnosno saradnju na nivou državnih institucija, te je shodno tome  dogovoreno da se u narednom periodu razmotri mogućnost održavanja  zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH. 

U toku dana, Konaković bi se trebao sastati i sa Ivicom Dačićem, prvim potpredsjednikom Vlade Srbije i ministrom spoljnih poslova Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije